Duizenden laadpalen voor elektrische auto's in Limburg

Afbeelding ter illustratie © Vattenfall
Energiebedrijf Vattenfall gaat in Limburg 2500 laadpalen installeren voor elektrische auto's. De laadpalen worden verdeeld over 29 gemeenten en geplaatst op plekken waar volgens inschattingen mensen wonen die mogelijk een elektrische auto willen gaan aanschaffen.
Het is volgens Vattenfall voor het eerst in Nederland dat een bedrijf laadpalen plaatst zonder dat een elektrische rijder er om heeft gevraagd.

Demografische gegevens

"Dus er kunnen inderdaad laadpalen komen in straten waar nu nog niemand een elektrische auto heeft maar waar we op basis van allerlei gegevens vermoeden dat die er wel snel gaan komen", zegt Anouk Ijfs van Vattenfall. Het gaat onder meer om informatie over het verbruik van bestaande laadpunten, informatie over mobiliteit, voertuig- en parkeerdata en data met demografische gegevens.

Ongevraagde palen

De 2500 'ongevraagde' palen in Limburg maken onderdeel uit van een breder plan om in Limburg en Noord-Brabant de komende jaren in totaal 8.000 laadpalen te plaatsen. Gemeenten willen burgers van tevoren gaan betrekken waar de palen komen te staan. Maar ook worden laadpalen aangebracht bij nieuwbouw. Om op die manier aanstaande bewoners te stimuleren een elektrische auto te nemen.

Limburg loopt achter

Hoewel Nederland met zo'n 80.000 publieke laadpalen koploper in Europa is, blijft Limburg binnen Nederland nog wat achter. In de Randstad ligt het aantal laadpalen per duizend inwoners op zeven tot acht. In Limburg is dat op dit moment 1,6 laadpaal per duizend huishoudens. In totaal telt Limburg nu 866 openbare laadpunten, blijkt uit cijfers van de RDW en het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Daarmee bevindt de provincie zich in de middenmoot. Volgens schattingen zijn in Nederland uiteindelijk in totaal 1,7 tot 1,8 miljoen laadpalen nodig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!