Bewoners Meerlo en Tienray zetten als protest auto's op N554

Afbeelding ter illustratie © L1 (Tim van der Weerden)
Inwoners van Meerlo en Tienray die aan de N554 wonen zijn de overlast van de provinciale weg die midden door de dorpen loopt meer dan zat. Daarom hebben de bewoners donderdag hun auto's op de weg gezet als protest om de vaart uit het verkeer te halen.
De bewoners willen de provincie en de gemeente Horst aan de Maas duidelijk maken dat zij klaar zijn met hardrijders en al het vrachtverkeer dat door de dorpen rijdt.

Derde keer

In oktober ging het nog mis op de provinciale weg. Een auto vloog uit de bocht en ramde een huis. Dat was al de derde keer dat het misging. "Gelukkig zijn er bij dat ongeval geen gewonden gevallen, maar we maken ons grote zorgen. Deze keer is het een huis waar de auto op inrijdt, maar de volgende keer kan het ook een groep fietsers zijn", vertelt William Vergeldt namens de bewonersgroep N554.

Begrip

Wethouder Eric Beurskens van Horst aan de Maas heeft begrip voor de protestactie van de bewoners. "Het is goed dat zij hun stem laten horen. De bewoners wachten al heel lang op een oplossing. Ik hoop wel dat er door de actie geen ongelukken gebeuren."

Gesprekken muurvast

De provincie en de gemeente Horst aan de Maas zijn al jaren in gesprek over de N554. De weg is van de provincie. De gemeente wil deze wel overnemen, maar alleen als de provincie miljoenen beschikbaar stelt voor de herinrichting en achterstallig onderhoud. De gesprekken tussen de gemeente en provincie zitten muurvast. De provincie heeft toegezegd verkeersremmende maatregelen te nemen als de gemeente de weg niet overneemt.
Toch stelt dat de bewoners allesbehalve gerust. Vergeldt: "Het probleem speelt eigenlijk al zo'n twintig jaar. Wij willen dat het zware verkeer in de dorpskernen wordt verminderd. Maar ook het aantal auto's moet worden teruggebracht. Er rijden nu dagelijks 8.000 voertuigen door de dorpskernen. We hopen dat maatregelen ervoor zullen zorgen dat een groot deel daarvan via de rondweg bij Wanssum gaat rijden. Die weg is daarvoor bedoeld." Ook moeten er volgens Vergeldt verkeersremmende maatregelen komen, zodat auto’s niet met hoge snelheid de dorpen binnen rijden.

Oplossing

Wethouder Beurskens hoopt dat de gemeente en provincie er alsnog samen uitkomen. Zijn streven is dat er binnen twee jaar een oplossing is. "Er staat groot onderhoud aan de weg gepland voor 2023 en 2024. Dat zou een goed moment zijn om echt iets aan die weg te doen. Misschien kunnen we vooruitlopend daarop alvast wat kleine maatregelen nemen. Met bijvoorbeeld het verlagen van de maximumsnelheid hoeven we niet te wachten", aldus Beurskens.
Afbeelding ter illustratie © L1 (Tim van der Weerden)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!