Grondlegger Kasteel Wijlre Jo Eyck (92) overleden

© L1 (Niena Bocken)
De Heerlense kunstverzamelaar en grondlegger van buitenplaats Kasteel Wijlre Jo Eyck is op 14 november op 92-jarige leeftijd overleden.
Sinds eind jaren zestig van de twintigste eeuw verzamelde hij, samen met zijn vrouw Marlies, moderne kunst.

Collectie

Tot de collectie van Eyck behoren werken van Ben Akkerman, Rob van Koningsbruggen, Carel Visser, Peter Struycken en Ad Dekkers. "Met die laatste twee onderhield hij ook bijzondere vriendschappen", reageert Brigitte Bloksma. Zij is directeur-bestuurder van buitenplaats Kasteel Wijlre.

Eeuwige sigaar

"Een buitengewoon markante man en vooral ook lieve man, met zijn eeuwige sigaar", blikt Bloksma op hem terug. "Met een enorm goed oog voor hedendaagse kunst." Ze voegt toe dat Eyck ook alles wist van natuur en architectuur. "En dat wist hij, bevlogen als hij was, heel mooi te combineren met hedendaagse kunst. Kasteel Wijlre is wat dat betreft echt een prachtig Gesamtkunstwerk."

Vervallen

Het echtpaar Eyk heeft het kasteel in 1981 gekocht. Destijds was het vervallen. Zij hebben het kasteel, de kasteeltuin en het koetshuis gerestaureerd en in 2001 is het Hedge House aangelegd. In dat paviljoen bevindt zich een orchideeënkas, een kippenhok, een orangerie en een expositieruimte.
© Kasteel Wijlre

Veel betekend

"Tot op het laatst bleef hij betrokken bij het kasteel en de collectie." Eyck heeft veel betekend voor jonge kunstenaars, weet Bloksma. "We gaan hem enorm missen." Bloksma heeft bijna 7 jaar met Eyck samengewerkt.

Quarantaine

In maart 2020 was L1 nog op bezoek bij Eyck. Aanleiding was de quarantaineperiode in coronatijd. Eyck wist hoe het was om in afzondering te leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde hij negen maanden in quarantaine, omdat hij tuberculose had.

Overgedragen

Kasteel Wijlre is in 2017 voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan het Elisabeth Strouven Fonds. Dit onder de voorwaarde dat het fonds voor minstens 15 jaar zorgt voor onderhoud en restauratie van het kasteel en het kunstpaviljoen met de naam Hedge House. Het Elisabeth Strouven Fonds ondersteunt onder meer cultuur en natuur.
Eyck overleed thuis in zijn kasteel. Het afscheid vindt in kleine, besloten kring plaats.