COA: Geurts te voorbarig over vluchtelingen in Schinnen

© L1
De conclusie dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) louter mannen in de vluchtelingenopvang van Schinnen plaatst, is te voorbarig.
Dat zegt een woordvoerder van het COA, in reactie op de woede van burgemeester Eric Geurts van Beekdaelen. De burgervader is woest op het COA, omdat die organisatie gemaakte afspraken niet na zou komen. Volgens Geurts was toegezegd dat er gezinnen zouden worden ondergebracht.

Einde

Het zit Geurts zelfs zó hoog, dat hij dreigt de opgestelde bestuursovereenkomst niet te ondertekenen. Daarmee komt dan een vroegtijdig einde aan de opvang van 450 vluchtelingen op de voormalige Amerikaanse legerbasis in Schinnen.

Allemaal mannen

"Er verblijven op dit moment 188 vluchtelingen in de opvang in Schinnen en ja, dat zijn allemaal mannen", zegt de COA-woordvoerder. "Maar daarvan vertrekken er deze week 86 naar een andere locatie." Hij vult aan: "Vandaag en morgen komen er 120 nieuwe mensen binnen in Schinnen. Daar zitten 14 gezinnen bij."

Instroom is leidend

In de noodopvang is plek voor 450 vluchtelingen. "Of de samenstelling evenwichtig is, kun je in feite pas beoordelen op het moment dat de locatie vol zit." Hij voegt toe dat het COA haar best doet om een zo evenwichtig mogelijke samenstelling binnen de opvang te realiseren. "Maar de instroom van vluchtelingen is leidend. Ook dat staat in de bestuursovereenkomst."

Brug te ver

In de samenvatting die de gemeente Beekdaelen van de bestuursovereenkomst heeft gepubliceerd, ontbreekt de zinsnede dat de instroom leidend is. Mogelijk is die passage voor Geurts een brug te ver en wil hij de overeenkomst om die reden niet ondertekenen. De burgemeester is nog niet in de gelegenheid om op een vraag daarover te reageren.

Toegezegd

Volgens de burgemeester heeft het COA toegezegd om in Schinnen alleen gezinnen te plaatsen. De COA-woordvoerder wil daar nu nog niet op ingaan. "Daarover gaan we eerst met de burgemeester in gesprek, daarna staan we de pers daarover te woord."

Actuele instroom

Dat er op dit moment alleen maar alleensgaande mannen in de opvang van Schinnen verblijven, heeft volgens de COA-woordvoerder met de actuele instroom te maken. "Dat zijn hoofdzakelijk alleengaande mannen. Gezinnen die er niet zijn, kun je ook niet plaatsen."
Begin november is de opvang in Schinnen voor de duur van maximaal een jaar geopend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!