Oproep De Jonge: Neem Limburgse patiënten over

Hugo de Jonge reageert dinsdag direct na het Vragenuurtje op de brandbrief van de Limburgse ziekenhuizen. © NOS
Ziekenhuizen in de rest van Nederland moeten hun verantwoordelijkheid nemen en Limburgse patiënten overnemen.
Dat is dinsdag de reactie van demissionair-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op de brandbrief die de Limburgse ziekenhuizen hem hebben gestuurd.

Boosterprik

Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard zitten helemaal vol en kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. Als het aan deze ziekenhuizen ligt, krijgen alle ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers per direct een boosterprik.

Coördinatiecentrum

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft aan dat een deel van de patiënten niet of nauwelijks kan worden overgedragen aan andere regio's. Het gaat om mensen met of zonder corona, die thuiszorg of verpleeghuiszorg nodig hebben, maar daar niet terechtkunnen. Zij moeten dan in het ziekenhuis blijven liggen, terwijl ze daar eigenlijk geen behandeling meer nodig hebben.

Zorginfarct

Limburg zit tegen de grenzen aan, stellen de ziekenhuizen. "We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen."

Solidair

De Limburgse ziekenhuizen zitten momenteel ruim boven de fair share. Dat is het aantal patiënten dat een ziekenhuis volgens de landelijke afspraken moet kunnen opnemen of verdelen over andere ziekenhuizen. De Jonge zegt dat te zien en geeft aan dat het voor meer regio’s geldt. Tegelijkertijd geeft hij aan dat andere regio’s nog onder de fair share zitten. Die moeten solidair zijn en patiënten uit Limburg opnemen, vindt de demissionair-minister.

Contact

Zijn ministerie heeft er dinsdagochtend contact over gehad met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Die partijen zien erop toe dat ziekenhuizen elkaars patiënten ook écht overnemen.
Zuyderland-directeur David Jongen voorspelt dat het hele zorgsysteem in Limburg volgende week vast dreigt te lopen, als er niet direct stevige maatregelen komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!