UM wil studenten beter beschermen tegen seksueel geweld

© iStock
De Universiteit Maastricht (UM) heeft het manifest 'Let's talk about Yes' van Amnesty International ondertekend. De ondertekening volgt op schokkende cijfers uit een onderzoek naar seksueel geweld en seksuele intimidaties onder studenten.
Met het manifest belooft de universiteit haar de studenten en medewerkers een betere bescherming bij seksueel geweld.

Bespreekbaar

"Dit soort moeilijke onderwerpen moeten we met elkaar gaan bespreken. We moeten er als hele maatschappij wat mee", zegt bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht.

Onderzoek

"Het zijn verontrustende cijfers", vindt Letschert. Volgens haar is elk cijfer in dit onderzoek er een teveel. In 2020 vulden bijna 3000 studenten een vragenlijst in. Uit het onderzoek blijkt dat 9,8 procent van de ondervraagden aangeeft verkracht te zijn. 25,4 procent is seksueel geïntimideerd en 46,9 procent is op zijn minst één keer slachtoffer geworden van seksueel geweld of seksuele intimidatie.

Toestemming

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, wil met de campagne het gesprek over seks en instemming onder jongeren en jongvolwassenen op gang brengen. Ook wil ze wetgeving die is gebaseerd op toestemming. Dat betekent dat seks zonder instemming strafbaar wordt, zoals verkrachting.

Meer aandacht

Amnesty voert al ruim een jaar campagne om meer aandacht te vragen voor seks die is gebaseerd op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. De mensenrechtenorganisatie richt zich nu op hogescholen en universiteiten.
De Universiteit Maastricht is de derde onderwijsinstelling. Eerder tekenden de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Hogeschool in Rotterdam het manifest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!