Onderzoek liquidatie Sven Prins opengebroken: Belg in beeld

© Archief L1/Politie
Het onderzoek naar de liquidatie van Sven Prins (30) in Brunssum is opengebroken. Er is concrete, nieuwe informatie over een mogelijke nieuwe verdachte. Justitie bekijkt of deze man betrokken was bij de fatale schietpartij in 2015.
Een justitiewoordvoerder bevestigt tegenover L1 dat er momenteel onderzoek wordt gedaan.

Onschuldig vast

De timing van het nieuwe onderzoek is opvallend; de zaak liep al in hoger beroep en was zo goed als afgerond. Op 20 september eiste justitie dertig jaar gevangenisstraf tegen de drie verdachten. Die eis kwam hard binnen bij verdachte Sergio K. (31). Hij claimt al sinds zijn arrestatie in 2016 dat hij niet aanwezig was tijdens de liquidatie. Niet hij, maar een andere man was er volgens hem bij in Brunssum.

Grote onbekende

Sergio zei ook te weten wie er wél bij was toen Sven Prins werd geliquideerd. De naam van die persoon heeft hij nooit willen noemen. "Cliënt zit vast, die persoon is vrij. Hij vreesde voor het welzijn van zijn familie als hij een naam zou noemen", legt Sergio's advocaat Mark Nillesen uit. Nu ligt er alsnog een naam op tafel.
Nadat op 20 september opnieuw dertig jaar gevangenisstraf werd geëist voor het Hof in Den Bosch, schreeuwde iemand in het publiek de naam van een man. Was dit de naam die Sergio niet wilde noemen?, wilde het Hof weten. Sergio bevestigde dat.
© L1

Spleet tussen tanden

Die naam is Hassan K., Orhan voor vrienden en ook beschreven als 'de Turk'. In een eerder stadium had medeverdachte Jurandy T. (36) al verklaard dat niet Sergio, maar een andere man naast hem in de auto zat. Hij wilde geen naam noemen, maar beschreef zijn uiterlijk wel. Een opvallend detail in die beschrijving was een spleet tussen de tanden. Op basis van naam en omschrijving is justitie aan de slag gegaan.

Contact met Xionel

Inmiddels is er in België een Orhan gevonden die voldoet aan alle beschrijvingen en ook zijn leeftijd komt overeen. Hij heeft een strafblad in België, maar justitie heeft kunnen vaststellen dat deze man niet vastzat tijdens de liquidatie van Sven Prins. Misschien wel de belangrijkste aanwijzing is de link tussen Orhan en Xionel B. (43), die net als Jurandy en Sergio is veroordeeld voor de moord.
De speurders hebben kunnen vaststellen dat er in het verleden telefonisch contact is geweest tussen Orhan en Xionel. Inmiddels is justitie ervan overtuigd dat ze de juiste man hebben gevonden. Bronnen vertellen L1 dat hij nog niet is aangehouden. Een justitiewoordvoerder wilde daar niet op ingaan.
© L1

'Echt overtuigd'

Maandag komt de zaak opnieuw op zitting. Die dag zou eigenlijk het slotstuk van het hoger beroep vormen; advocaat Serge Weening moest nog pleiten voor cliënt Jurandy en daarna was het wachten op uitspraak van het Hof. Vanwege het opengebroken onderzoek gaat de dag er anders uitzien. Jurandy, Sergio en Xionel zullen verhoord worden over Orhan en diens rol.
Sergio's advocaat Mark Nillesen is tevreden over de ontwikkelingen. "Hij zit alleen vast, omdat een medeverdachte ooit tegen een undercoveragent heeft gezegd dat cliënt bij de schietpartij was. Meer is er niet. Ik ben echt overtuigd van zijn onschuld."

Onzekere periode

Voor de nabestaanden van Sven Prins betekent deze ontwikkeling dat ze nog langer moeten wachten op duidelijkheid. Na ruim zes jaar leek er eindelijk een einde te komen aan een periode van onzekerheid. "Dit is natuurlijk een verrassende wending", laat hun advocaat Phil Boonen weten. "We wachten af hoe dit zich gaat ontwikkelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!