Mook en Middelaar verbiedt vuurwerk tijdens jaarwisseling

Een eenzame vuurpijl boven Heythuysen © Tim Dings
Wie deze jaarwisseling rotjes of vuurpijlen afsteekt in Mook en Middelaar is in overtreding.
De gemeenteraad heeft met ruime meerderheid ingestemd met een nieuwe regel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Die schrijft voor dat tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 2:00 uur geen consumentenvuurwerk mag worden afgestoken. Fopvuurwerk of kleine vuurwerkfonteintjes zijn wel nog toegestaan.

Advies van politie

De raadsleden hadden twijfels over het verbod, maar stemden uiteindelijk in op advies van de politie. Die gaf het advies om een algeheel vuurwerkverbod in te stellen, zoals in omliggende gemeenten Heumen en Nijmegen al gedaan is. De kans is volgens de politie anders groot dat jongeren uit die gemeenten alsnog naar Mook en Middelaar komen om te knallen tijdens de jaarwisseling.
Burgemeester Willem Gradisen zei toe dat het effect van het verbod wordt geëvalueerd. Hij kan ondanks het verbod wel nog toestemming geven voor een vuurwerkshow in de gemeente.

Venlo wil ook verbod

Mook en Middelaar is zover bekend de eerste Limburgse gemeente die vuurwerk verbiedt. Het gemeentebestuur van Venlo buigt zich momenteel over zo'n gemeentelijk verbod. Tijdens de vorige jaarwisseling was er een landelijk vuurwerkverbod om druk op ziekenhuizen door vuurwerkslachtoffers te verlagen.