Wooncrisis: minder huizen te koop voor meer geld

© Istock
Het aantal woningen dat afgelopen kwartaal in Limburg te koop werd aangeboden, lag fors lager dan een jaar geleden.
Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Minder op de markt

Vooral in Midden-Limburg is het aanbod fors teruggelopen. Daar hadden 355 woningen een te koop-bord in de tuin of aan het raam, bijna de helft (48,5 procent) minder dan een jaar geleden. Ook in Noord-Limburg (199 woningen, -44,3 procent) en Zuid-Limburg (ook 355 woningen, -44,2 procent) kwamen er veel minder woningen op de markt.

Verkoop

Ook het aantal verkochte woningen lag flink lager. Die was het grootst in Noord-Limburg, waar het aantal verkochte huizen en appartementen meer dan een derde minder was dan een jaar geleden. In Midden-Limburg ging het om een kwart minder, in het zuiden van de provincie één vijfde.

Prijzen

De prijzen lagen ook dit kwartaal weer flink hoger dan een jaar eerder. In Noord- en Midden-Limburg kostte een gemiddelde woning 352.000 euro, respectievelijk 17 en 22 procent meer dan een jaar eerder. Een Zuid-Limburgs koophuis bracht het afgelopen kwartaal gemiddeld 299.000 euro op, ook dat is meer dan 17 procent duurder dan in 2020.

Overbieden

De krapte op de woningmarkt is ook duidelijk te zien aan het aantal woningen dat boven de vraagprijs is verkocht. Ruim 70 procent van de meer dan 1500 verkochte huizen en appartementen verwisselde voor een hogere prijs van eigenaar, dan waarvoor het te koop stond.