Kritische milieuclub niet welkom bij duurzaamheidsfestival

© iStock
De gemeente Voerendaal wil het burgerinitiatief Groen Hart voor Heuvelland, dat kritisch staat tegenover zonneweides, niet bij het duurzaamheidsfestival hebben. De gemeente wil daarmee voorkomen dat het festival een plek van protest wordt.
Dat meldt de lokale omroep ZO-NWS.
Het duurzaamheidsfestival is komende zaterdag 2 oktober rond de vijver bij Furenthela in Voerendaal. Tientallen kraampjes van ondernemers en inwoners moeten bezoekers informeren over zonnepanelen, energie opwekken, water- en voedselvoorziening.

Afgewezen

Groen Hart voor Heuvelland had zich ook aangemeld maar werd afgewezen, omdat het verwikkeld zou zijn in een politieke discussie met de gemeente. De organisatie zet zich namelijk in voor het behoud van 'ons mooie Heuvelland' en ziet het bouwen van zonneweides niet zitten.
Voorzitter René Beije is niet te spreken over die afwijzing. "Ik vind het hoogst bedenkelijk dat organisaties die anders denken keihard geweerd worden. Het is een feestje voor gelijkdenkenden."

Verschil van inzicht

In een reactie aan de gemeente probeert Beije duidelijk te maken dat het burgerinitiatief niet zomaar een protestgroep is. "We staan achter de energietransitie, maar verschillen van inzicht met de gemeente over de wijze waarop hier invulling aan gegeven kan worden." Beije roept de gemeente dan ook op de groep toch toe te laten.
De gemeente laat weten altijd open te staan voor een discussie. "Maar die discussie moet je niet voeren op een festival waar je mensen juist op een positieve manier in contact wil brengen met duurzaamheid", aldus een woordvoerder. De gemeente blijft in gesprek met de stichting maar doet dat wel los van zo'n duurzaamheidsfestival.

WOB-verzoeken

Groen Hart voor Heuvelland diende in augustus nog zeventien WOB-Verzoeken in bij de gemeente. De organisatie wil weten op welke manier de gemeente bepaalde zoekgebieden voor zon- en windenergie heeft uitgekozen. Burgers zouden onvoldoende erbij betrokken zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!