Verhalen MH17-nabestaanden in hele wereld gevolgd

Dochter Ria van der Steen van de twee Simpelveldse MH17-slachtoffers maakte gebruik van haar spreekrecht. © ANP
De livestream van de MH17-rechtszaak waarin de nabestaanden van de slachtoffers hun verhaal konden vertellen, is dagelijks door honderden tot duizenden mensen over de hele wereld gevolgd.
De meeste kijkers komen uit Nederland, bijna driekwart van het totaal, gevolgd door Australië, Oekraïne en Rusland. Eenmaal ingelogd, bleven mensen vaak uren kijken.

Ruim 90 verklaringen

De afgelopen drie weken was in het omvangrijke strafproces ruimte voor de slachtofferverklaringen. In totaal ruim negentig nabestaanden hadden aangegeven gebruik te maken van hun spreekrecht, vrijdag is de laatste dag.
De eerste dag, 6 september, is online het beste gevolgd. Er is toen bijna 3500 keer ingelogd en op het hoogtepunt keken ruim zeshonderd mensen tegelijkertijd naar de livestream. Ria van der Steen begon toen het spreekrecht van de nabestaanden. Zij verloor haar vader Jan van der Steen en stiefmoeder Neeltje Voorham, die al jaren in Simpelveld woonden.
De weken daarna werd er gemiddeld tussen de vijfhonderd en 1100 keer ingelogd en volgden ten minste 150 mensen gelijktijdig online de zaak.

Vliegramp

Door de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder hen bijna tweehonderd Nederlanders. Elf van hen kwamen uit Limburg. Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mannen, drie Russen en een Oekraïner, voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.
Alleen Poelatov laat zich bijstaan door advocaten, de anderen hebben niets laten horen.

Buk-raket

Het toestel van Malaysia Airlines is neergehaald boven Oost-Oekraïne. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat dit met een Buk-raket is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging.
De omvangrijke rechtszaak begon maart vorig jaar. De rechtbank verwacht niet eerder dan najaar 2022 uitspraak te kunnen doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!