Limburgse bieten gaan schip op: 8000 vrachtwagens minder

Suikerbieten in Beesel © Jessie van Neer
Voor het eerst in zestien jaar worden Limburgse suikerbieten weer over het water vervoerd. Dat scheelt een hoop vrachtwagens.
Het eerste schip met Limburgse 'kroote' vaart woensdag uit.

270.000 kilo

Ruim 200 binnenvaartschepen gaan elk jaar 270.000 ton aan bieten naar Cosun Beet Company varen. Dat bedrijf, in het Brabantse Dinteloord, stond vroeger bekend als Suiker Unie. Het bedrijf maakt onder andere voeding en groene energie van de bieten uit onze provincie.

Minder vrachtwagens nodig

Met de switch van weg naar water rijden per jaar 8000 vrachtwagens minder over de snelweg. De nieuwe manier van transport draagt niet alleen bij aan CO2-reductie, maar ook aan het verminderen van de filedruk op snelwegen. De komende achttien weken rijden er alleen nog vrachtwagens uit Zuid-Limburg naar de Beatrixhaven in Maastricht om de schepen te bevoorraden.

Duurzamer

"We zijn ontzettend trots dat we na een succesvolle proef vorig jaar nu definitief bij kunnen dragen aan een verduurzaming van dit logistieke proces", zegt Guido Loeffen, manager Havens bij L'Ortye.
De Provincie Limburg was ook betrokken bij die proef. "Het vervoer over water is een duurzaam alternatief voor het vrachtverkeer over de weg", vertelt klimaatgedeputeerde Maarten van Gaans. "Het sluit aan bij ons streven om de CO2-uitstoot in Limburg terug te dringen en de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Die omslag kunnen we alleen bereiken als het bedrijfsleven en overheden samenwerken. Daar is dit initiatief een prima voorbeeld van."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!