Nabestaande MH17 doet verhaal in Russisch: 'Ze liegen'

© ANP
Dochter Ria van der Steen van de twee Simpelveldse MH17-slachtoffers begon maandagmorgen het spreekrecht voor de nabestaanden van de MH17-slachtoffers in het Russisch.
Ze begon haar betoog met 'Ze liegen, we weten dat ze liegen en ze weten dat wij weten dat ze liegen', dat ze toeschrijft aan de dissidente schrijver Aleksandr Solzjenitsyn. Met dit citaat wil ze de Russen aanspreken die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerschieten van de Boeing in juli 2014.

Simpelveld

Van der Steen is de dochter van Jan van der Steen en stiefmoeder Neeltje Voorham, die begin deze eeuw in Simpelveld kwamen wonen. Ze kwamen met hun kleinkinderen om het leven, omdat ze met vlucht MH17 op vakantie gingen naar Borneo. Van der Steen is ook bestuurslid van de Stichting Nabestaanden MH17.
"De boodschap was duidelijk", reageert ze na afloop van haar betoog:

'Gecremeerd in de lucht'

Voor de rechtbank vertelde ze over de impact die de crash op haar had. Het duurde bijvoorbeeld maanden voordat de lichamen van haar familie waren geïdentificeerd. Pas na een jaar kon ze haar vader en stiefmoeder laten cremeren, "zoals eigenlijk het grootste deel van hun lichaam al was gecremeerd in de lucht en op de grond in Oekraïne."

Bewakingsbeelden

Emotioneel vertelde ze hoe het was om op Schiphol, bijna 4 jaar na de ramp, bewakingsbeelden terug te kijken waarop haar ouders te zien zijn. "Na uren zoeken had ik ze gevonden. In de verte, bij een winkel. En op een allesbepalend beeld dat pijnlijk in mijn geheugen staat gegrift: ze lopen de hoek om, uit het beeld, weg uit mijn leven. Ik heb dat beeld wel tien keer terug te zien. In de hoop dat ze zich nog even omdraaiden, om afscheid van mij te nemen. Idioot natuurlijk. Zij waren er ook nog niet aan toe om afscheid van mij te nemen."

Limburgers

In totaal waren er elf Limburgse slachtoffers aan boord van MH17 toen dat vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten. Het werd geraakt door een Buk-raket, afgevuurd uit het gebied in het oosten van Oekraïne dat was bezet door pro-Russische separatisten. In het MH17-proces staan vier mannen terecht, die allemaal actief waren in het pro-Russische kamp tijdens die oorlog.

Rechtszaak

De rechtbank heeft tien zittingsdagen vrijgemaakt voor het spreekrecht van de nabestaanden. Ongeveer 90 mensen komen aan het woord. Behalve Van der Steen krijgt ook André Wagemans het woord. Hij is de broer van het Sittardse slachtoffer Harrie Wagemans.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!