Dodelijk scheepvaartongeval: 'Het moest een keer misgaan'

© Fer Traugott
Het was wachten op een ernstig ongeluk op de Maasplassen. Dat zeggen ondernemers en havenmeesters na het dodelijk ongeluk, zondag op de Maas bij Herten.
Twee speedboten kwamen daar met elkaar in botsing.

Letsel

Eén van de opvarenden, een 20-jarige jongen uit Linne, overleed maandagochtend aan zijn verwondingen. Zijn vriendin en een andere opvarende raakten zwaargewond. De bestuurder van de andere boot bleef ongedeerd.

Steeds drukker

Toch staat het ongeval niet op zichzelf. Twee weken geleden was er ook een aanvaring. Vaak gaat het ook maar net goed, zo vertellen ondernemers. Jean Wolters heeft een botenverhuurbedrijf aan de Oolderplas en is aangeslagen door het ongeluk. Hij kent de betrokkenen persoonlijk. "Ik waarschuwde ze altijd voorzichtig te zijn. Het zijn ervaren jongens met snelle boten, die al hun leven lang varen. Maar het kan altijd een keer misgaan, zeker omdat het steeds drukker wordt op het water," vertelt Wolters. Over de toedracht kan hij niets vertellen. Die wordt op dit moment onderzocht door de politie.

Snelheid

Net als andere ondernemers vindt ook Wolters wel dat er iets moet gebeuren. "Gezien het vele verkeer en de onveilige situaties moest het een keer misgaan. In de Oolderplas mag je maar 9 kilometer per uur, maar verderop in de vaargeul van de Maas is de snelheid onbeperkt. Je ziet gewoon dat er geen regels worden nageleefd en dat de ervaring bij velen ontbreekt. Die boten kunnen zomaar bijna 100 kilometer per uur aantikken. En dat tussen al het andere verkeer," zegt Wolters.

Triest

Zijn verhaal wordt bevestigd door andere ondernemers en havenmeesters. Joep Mooren, voorzitter van zeilvereniging Roer en Maas, vindt het triest dat er nu een ernstig ongeluk voor nodig is om duidelijk te maken dat er iets moet gebeuren. "Ik wil op korte termijn met alle partijen om de tafel. De gemeente Roermond zal daar de regie in moeten nemen. Er is een paar weken geleden een prikactie geweest met allerlei controles, maar dat is maar eenmalig. Verder is er nauwelijks toezicht en handhaving. Iedereen doet maar wat," vertelt ook Mooren.

Reddingsbrigade

Ook de Roermondse Reddingsbrigade vindt dat het tijd is voor actie. Volgens een woordvoerder is het vooral dit jaar een stuk drukker geworden, nu de coronacrisis bijna voorbij lijkt. Er zijn veel onervaren gebruikers op het water en controle en handhaving is er nauwelijks, constateert ook de Reddingsbrigade.
De gemeente Roermond, die verantwoordelijk is voor toezicht en handhaving, komt later met een reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!