Strafeis: 18 maanden cel voor gokverslaafde bewindvoerder

© Istock
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk tegen een voormalig bewindvoerder uit Bunde die tonnen zou hebben gestolen van zijn cliënten. Ook eist het OM een beroepsverbod tegen de man.
Roel D. staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

Gokker

De bewindvoerder had een gokverslaving. Om die te bekostigen zou hij tot 2018 zo'n 300.000 euro van zijn cliënten hebben gestolen. D. was een zogeheten wsnp-bewindvoerder, die het bewind voert voor mensen die financieel dusdanig aan de grond zitten dat ze zonder een schuldhulpverleningstraject onmogelijk nog uit de problemen kunnen raken. "De mensen die hij tot 2018 had moeten helpen, vormden dus een ontzettend kwetsbare groep", aldus het Openbaar Ministerie.
De officier van justitie neemt het de verdachte vooral kwalijk dat hij zich willens en wetens geld van een toch al kwetsbare groep mensen heeft toegeëigend. Ze verwijst ook naar vergelijkbare zaken waarbij in het verleden lange, onvoorwaardelijke celstraffen zijn opgelegd.
Ze vindt het feit dat hij zelf met de feiten naar voren is gekomen een verzachtende omstandigheid, maar volgens haar kan dat nooit goed praten dat hij zoveel geld van cliënten achterover heeft gedrukt. Ook zou het volgens de officier niet uit te leggen zijn aan de samenleving als Roel D. met deze feiten weg zou komen zonder de gevangenis in te hoeven.

'Meer kwaad dan goed'

Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen vraagt de rechtbank om zijn cliënt een forse voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen . Hij stelt, citerend uit het rapport van de reclassering, dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf meer kwaad dan goed zou doen. Roel D. zou namelijk zijn bijeenkomsten om zijn alcohol- en gokverslaving te behandelen niet meer kunnen bezoeken als hij in de gevangenis zit. Ook kan de man dat niet meer voor zijn kinderen zorgen, zegt zijn advocaat.
De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!