Gokverslaafde bewindvoerder steelt tonnen van cliënten

© iStock
Voormalig bewindvoerder Roel D. uit Bunde moet zich dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden. Om zijn gokverslaving te bekostigen zou hij in de periode tot 2018 ongeveer 300.000 euro hebben gestolen van zijn cliënten.
Roel D. was een zogeheten Wsnp-bewindvoerder. Dat is iemand die het bewind voert voor mensen die financieel dusdanig aan de grond zitten, dat ze zonder een schuldhulpverleningstraject onmogelijk nog uit de problemen kunnen raken. De mensen die hij tot 2018 had moeten helpen, vormden dus een ontzettend kwetsbare groep.

Dure hobby

Naast bewindvoerder was Roel D. echter ook gokverslaafd. Om die dure hobby te kunnen bekostigen, boekte hij geld over van de rekeningen van 178 cliënten naar zijn eigen rekening. Dat bleef doorgaan, totdat hij in 2018 wroeging kreeg. D. stapte naar zijn werkgever, de rechtbank in Limburg, en biechtte het hele verhaal op. Hij werd meteen ontslagen en de rechtbank deed aangifte. Justitie startte een onderzoek naar de gedragingen van D. en dinsdag worden de bevindingen uit dat onderzoek gepresenteerd in de rechtbank.

Dubbele rol

De zitting vindt plaats in Den Bosch, omdat te voorkomen dat de Limburgse rechtbank, tevens werkgever van de verdachte, een dubbele rol zou vervullen in het proces. Aan het eind van de dag wordt een strafeis verwacht. Uitspraak in deze zaak zal vermoedelijk pas op zijn vroegst over twee weken volgen.

Vertrouwen geschaad

De slachtoffers hebben inmiddels een andere bewindvoerder gekregen. Zij wachten inmiddels al jaren op genoegdoening. Ook is hun vertrouwen geschaad. Het vertrouwen dus van mensen die toch al in een uiterst benarde positie zaten en uitgerekend van D. afhankelijk waren om daar weer uit te kunnen komen. Door gebrek aan capaciteit bleef de zaak jarenlang liggen, maar nu komt deze dus eindelijk voor de rechter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!