Waterschade De Oliemolen Heerlen zeker 400.000 euro

© L1
De Oliemolen in Heerlen heeft voor zeker 400.000 euro schade opgelopen nadat het monumentale pand in juli door hoogwater onderliep.
Eigenaren Paul en Corriene Reesink hebben nog geen idee of, en zo ja, hoeveel ze uitgekeerd krijgen van de verzekering of het rampenfonds. Het echtpaar woont zelf in molen en verhuurt er vakantieappartementen.

Taxateur

"Er is een taxateur geweest maar in principe zijn we niet verzekerd voor de waterschade", zegt Corriene. "We moeten ook afwachten wie we eventueel aansprakelijk kunnen stellen. Misschien is dat het Waterschap wel, het dijkje hier vlakbij brak wel heel gemakkelijk."

Doorgebroken waterbassins

Het water was afkomstig van een overgelopen regenwaterbuffer naast het huis. Deze vulde zich razendsnel met water van twee doorgebroken waterbassins in het hoger gelegen Caumerbos.
Naast een van de appartementen, is ook de woning van het echtpaar onbewoonbaar op dit moment. "We kunnen zelf tijdelijk wonen in het appartement dat hoger ligt en droog is gebleven. En we zijn begonnen om de ontbijtruimte helemaal netjes te maken. Maar ja, dan hebben we dus nog geen appartement om gasten te ontvangen."

Aannemers

Er zijn aannemers nodig en forse sommen geld om de boel weer op te knappen. "Het water heeft hier bijna twee meter hoog gestaan. We moeten eigenlijk compleet nieuwe woningen bouwen. Maar aannemers zijn niet te krijgen en we weten ook nog niet waar het geld vandaan gaat komen. De verzekeraars, de overheid?"
Maar Corriene en Paul gaan moedig door. "Het is soms echt niet makkelijk, maar wij zijn niet de mensen die hier voor weglopen. We stellen ons dag voor dag een doel en proberen er zo weer helemaal bovenop te komen. We zitten hier ook al 23 jaar, dan ga je niet zomaar weg."