Sittard wint niet maar profiteert van nominatie vestingstad

© L1
Sittard mag niet de titel allermooiste vestingstad van Nederland voeren, maar de nominatie van de wedstijd die door de ANWB is uitgeschreven, heeft de stad geen windeieren gelegd.
Sittard was naast Gorinchem, Dokkum, Bourtange en Hulst genomineerd voor de mooiste vestingstad van Nederland. Mensen konden via de ANWB site steden nomineren. Ruim 70.000 deden daaraan mee. Een driekoppige jury koos maandagavond uiteindelijk het Zuid-Hollandse Gorinchem als winnaar.

Brand

Toch zou Sittard wat regiomanager Sven Kools van Visit Limburg betreft een goede winnaar zijn geweest: "Deze stad heeft een unieke vestingstructuur die anders is dan de andere kandidaten. Het heeft een gracht rondom de dorpskernen door zand opgehoogde wallen. Uit historisch perspectief zou Sittard een goede winnaar zijn. Rond het jaar 1000 was het al vestingstad met de stadswallen die er lagen. Na de grote brand in 1677 was er niets meer over van die vesting."

Geprofiteerd

Ondanks dat Sittard naast de prijs heeft gegrepen heeft de stad volgens Kools wel geprofiteerd van de nominatie. Mensen bezochten Sittard en omgeving vaker en hoewel hij het niet hard kan maken met cijfers, is de nominatie volgens Kools zeker van invloed geweest op de bezoekersaantallen. Ook was er meer vraag naar stadswandelingen waarmee mensen zelf Sittard konden ontdekken. Dat niet iedere toerist automatisch voor het toch al drukbezochte Heuvelland kiest, is volgens de regiomanager van de VVV ook een goede zaak. "Het is beter dat het toerisme zich verspreidt over Limburg."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!