Grootschalig onderzoek naar aanhoudende covid-klachten

Het universitair ziekenhuis in Maastricht begint een grootschalig onderzoek naar de aanhoudende klachten waarvan sommige covidpatiënten veel last hebben. Over deze klachten, die long covid genoemd worden, is nog weinig bekend.
De Maastrichtse onderzoekers hopen onder meer een model te kunnen ontwikkelen waarmee ze kunnen voorspellen of patiënten aanhoudende klachten zullen overhouden aan hun besmetting en welke klachten dat zullen zijn.

Duizenden patiënten

In het onderzoek worden de medische gegevens van 10.000 mensen die besmet waren met COVID-19, bestudeerd. Het gaat hierbij zowel om mensen die een milde vorm van corona hadden als patiënten die op de intensive care werden opgenomen. Ook krijgen patiënten een lijst met vragen over hun klachten, kwaliteit van leven en participatie. De onderzoekers hopen op deze manier meer te weten te komen over long covid.
"We weten te weinig over long covid", zegt hoofdonderzoeker en klinisch epidemioloog Sander van Kuijk. "De klachten laten zich niet eenvoudig analyseren. Er zijn bijvoorbeeld mensen die ernstig ziek waren zonder aanhoudende klachten naderhand. Maar er zijn ook mensen met zware aanhoudende klachten, die zeer beperkt last hadden van COVID-19 zelf."

Levenskwaliteit

Volgens de onderzoekers is long covid een veelvoorkomend probleem dat grote impact heeft op de kwaliteit van leven van de mensen die hier last van hebben.
Het UMC+ krijgt een financiering van ruim een half miljoen euro voor het onderzoek. Aan het project werken ook andere medische instellingen mee waaronder Zuyderland, Adelante en de academische centra in Utrecht, Nijmegen en Leiden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!