Meetsysteem Waterschap Geul en Gulp zwaar gehavend

De Geul bij Wijlre op 14 juli, de dag van de vloedgolf die Valkenburg overspoelde © L1
Een belangrijk deel van de meetpunten van Waterschap Limburg in de Geul en Gulp werkt niet meer door de overstromingen van twee weken geleden.
Volgens een woordvoerder van het Waterschap zijn drie van de vier debietmeters, die peilen hoeveel kuubs water per seconde passeren, buiten werking geraakt. "Eén debietmeter is verdronken, twee andere zijn door drijvend wrakhout en ander materiaal vernield. En van de 24 automatische punten die de waterhoogte meten, werken er zes niet meer."

Defecten door vloedgolf, niet andersom

Twee van de drie stuwen in de Geul zijn handbediend. De derde wordt automatisch door de meetpunten aangestuurd. Deze stuw werkt daardoor niet meer. Het Waterschap benadrukt dat deze defecten zijn ontstaan door de overstroming, die uiteindelijk uitmondde in de vloedgolf die Valkenburg trof. En niet andersom: de overstromingen zijn niet door de defecten veroorzaakt.
Volgens waterschap-bestuurder Har Frenken liep het water door de hevige regenval aan alle kanten over de stuwen heen. "Er was geen houden meer aan. Dat komt omdat de ondergrond van de hellingbossen in het Heuvelland grotendeels uit steen bestaat. Het water komt daardoor in een razend tempo naar beneden en trechtert in de beken."

Stuw bleef dicht

Een geluk bij een ongeluk is dat de stuw in de Geul door het uitvallen van de meetpunten ook na de overstroming dicht bleef. "Anders was er nog veel meer water naar beneden gekomen", zegt Frenken.
Volgens het Waterschap hebben de defecten er niet toe geleid dat het de Veiligheidsregio Zuid-Limburg te laat heeft gewaarschuwd voor de vloedgolf die Valkenburg naderde. Het heeft via de meetpunten die nog wel werkten steeds een goed beeld gehad van de actuele situatie, zegt de woordvoerder. "We hebben met een vloedgolf te maken gehad waarop geen enkel systeem berekend is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!