'Neem meer maatregelen bij zijrivieren en beken'

© L1 (Riël Linssen)
Alleen de beveiliging bij de Maas opschroeven is niet voldoende om Limburg te beschermen tegen het water. "Het gaat om een systeem aan veiligheidsmaatregelen."
Dat zei Bas Jonkman hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft Bas Jonkman in Limburg Centraal woensdag.

Systeemaanpak

De dijken hebben het volgens Jonkman net gehouden. "Maar er moet in de toekomst naar een systeemaanpak gekeken worden", aldus Jonkman. Het gaat volgens hem om een combinatie van maatregelen. "Bij beken en zijrivieren kun je denken aan meer afvoercapaciteit, minder begroeiing langs de kant en meer afvoerkanalen." Jonkman zegt dat het ook belangrijk is dat er naar de ruimtelijke planning wordt gekeken.

Geul en Gulp

Van zijvieren en beken kun je de afvoercapaciteit vergroten. Wateren als de Geul of de Gulp zouden volgens de hoogleraar verbreed kunnen worden. "Of leg nevengeulen aan." Er zou juist nu bekeken moeten worden hoe je de afvoer van water uit die zijrivieren zo groot mogelijk kunt maken, concludeert hij.

Lokale maatregelen

Ook kunnen dorpen en steden zelf nog maatregelen nemen. In de dorpen liggen nu zandzakken, maar ook daar zijn volgens Jonkman innovatieve oplossingen voor. Jonkman: "Om waardevolle gebouwen beter te beschermen tegen het water, zal je alle maatregelen moeten bekijken. En denk bij herbouw van de ingestorte brug in Valkenburg aan extra voorzorgsmaatregelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!