Watersnood in beeld: Maaspiek verschuift, opruimen gestart

© Fer Traugott
De hoogwaterpiek van de Maas schuift langzaam naar het noorden. Valkenburg ruimt puin, in Noord-Limburg houden bewoners langs de Maas hun hart vast. In Roermond lijkt het grootste gevaar geweken.

Opruimen begonnen in Valkenburg

Twee dagen na de stortvloed die het centrum van Valkenburg trof, likt het stadje aan de Geul de wonden. De materiele schade is enorm. Inwoners steken de handen uit de mouwen om de ravage op te ruimen.

Hambeek in Roermond tot het randje vol

Bewoners van de wijken rondom de Hambeek en de Roer hielden afgelopen etmaal hun hart vast. In Duitsland, waar de wateroverlast meer dan honderd doden heeft geëist, werden de stuwen in de Roer verder opengezet, om zo veel mogelijk water te lozen. Dat zorgde voor een ongekende hoeveelheid water in de Roer: tot 300 kuub per seconde, waar bij vorige pieken hooguit 140 kuub werd gehaald.
Dat water wordt in Roermond afgevoerd via de zijtak de Hambeek. De Roer zelf, die doorloopt naar de stad, wordt kunstmatig op peil gehouden zodat de binnenstad niet overstroomt. het water kwam zaterdag tot aan de rand, maar ging er vooralsnog niet overheen. Dat kan alsnog gebeuren als de Duitsers de stuwen verder strijken.
ook aan de andere kant van de Maas ging het mis. In Horn moest met man en macht een dijkdoorbraak gedicht worden. En in Buggenum werd in allerijl een nooddijk aangelegd.

Noord-Limburg maakt zich op voor hoogwatergolf

De Maaspiek bereikt zaterdagmiddag Venlo. Verder stroomafwaarts nemen bewoners voorzorgsmaatregelen. Zo werden zaterdag op diverse plekken nooddijken aangelegd en werden in Gennep militairen ingezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!