Hoofdkantoor DSM naar Maastricht: Heerlen 'ontgoocheld'

Impressie van het nieuwe hoofdkantoor van DSM in Maastricht, dat eind 2023 klaar moet zijn © Afbeelding: DSM Nederland
Fijnchemieconcern DSM verplaatst zijn hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht. Daarmee vertrekt de chemiereus 120 jaar na de oprichting uit mijnstad Heerlen.
Heerlen laat weten erg teleurgesteld te zijn over het besluit.

'Ereschuld'

Het gemeentebestuur spreekt over een 'ereschuld' aan Heerlen en zegt dat DSM met zijn vertrek Heerlen en de Oostelijke Mijnstreek - tegenwoordig aangeduid als Parkstad Limburg - laat vallen.
"Al meer dan een eeuw is DSM (Dutch State Mines) een baken van vertrouwen voor onze stad en de hele mijnstreek. Het bedrijf, waarvoor Heerlenaren onder zeer zware omstandigheden járenlang de handen uit de mouwen hebben gestoken, bleef Heerlen als standplaats altijd trouw en dat was iets om trots op te zijn. Dat deze band nu wordt verbroken vinden wij eerlijk gezegd zéér teleurstellend", zegt burgemeester Roel Wever.

Verantwoordelijkheid

"Met de verhuizing voelt het alsof DSM de band met het mijnverleden definitief wil verbreken. En dat blijkt ook uit de opstelling van het bedrijf in het landelijk dossier mijnbouwschade. We zullen DSM dan ook zeker aanspreken op zijn geschiedenis en de waarde die het bedrijf daardoor heeft verkregen. Niet alleen wat betreft tegemoetkoming naar Heerlen in het algemeen, maar ook met betrekking tot de locatie van het huidige DSM kantoor in het bijzonder", vervolgt Wever.

'Koempelmentaliteit'

De burgemeester spreekt ook van een aderlating waar je treurig van wordt. Tegelijk verwacht hij dat stad en regio er over heen komt. "Sinds de mijnsluiting hebben we al heel wat tegenslagen verwerkt. Onze koempelmentaliteit waarbij we de handen uit de mouwen steken, helpt ons er altijd weer bovenop", zo Wever. "Daarom zien we niet om in wrok, maar gaan op weg naar nieuwe avonturen. Als echte pioniers, grijpen we onze kansen en behouden onze trots."

Nieuw gebouw in Maastricht

DSM krijgt een gloednieuw hoofdkantoor aan de Wilhelminasingel, in het centrum van Maastricht. Aan het nieuwe hoofdkantoor wordt het komende anderhalf jaar nog gewerkt. Het wordt een combinatie van de voormalige Euroscoop en de Ambachtsschool, gelegen aan de voet van de Wilhelminabrug. Eind 2023 moet het gebouw klaar zijn.

Niet weg uit regio

Maastricht laat weten blij te zijn dat DSM voor de Limburgse hoofdstad heeft gekozen 'ondanks dat er ook andere opties buiten de regio waren'. "We voelen mee met Heerlen dat DSM ziet vertrekken, maar het is heel belangrijk dat de werkgelegenheid in onze regio blijft. Bovendien heeft DSM een historische link met Zuid-Limburg en die blijft op deze manier behouden. Daar zijn we DSM zeer erkentelijk voor", zo zegt burgemeester Annemarie Penn-Te Strake.

Subsidie

De provincie en de gemeente Maastricht dragen ieder 1,75 miljoen euro bij aan de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor. De provinciale bijdrage is circa 5 procent van de bouwkosten, zo laat gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) in een mededeling aan het Limburgs Parlement. Daarin staat verder dat het besluit van DSM onherroepelijk is. Ook blijkt dat DSM externe bureaus opdracht heeft gegeven locatie- en ontwikkelstudies te verrichten voor een nieuwe locatie van haar hoofdkantoor waarbij een de mogelijkheden Maastricht zou zijn.

Toonaangevend

Gedeputeerde Satijn vindt de provinciale bijdrage verantwoord omdat DSM daarmee voor Limburg behouden blijft, 'dicht in de buurt van zijn roots'. Tegelijk blijft de hoogwaardige werkgelegenheid van circa 700 medewerkers in Limburg in stand. Verder wordt bereikt dat Limburg toonaangevend blijft op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. En wordt leegstaand - deels monumentaal - vastgoed op een duurzame manier gerenoveerd, aldus Satijn in zijn mededeling.

Ondersteuning Heerlen

Ook spreekt hij van een vergroting van de leefbaarheid en kwaliteit van de openbare ruimte en van een positieve impuls voor de internationale naamsbekendheid van Limburg en de Euregionale profilering van de regio. Satijn wil ook met de gemeente Heerlen in overleg om te bezien óf en op welke manier de provincie de stad kan ondersteunen bij de 'opgave die het wegvallen van het hoofdkantoor van DSM ongetwijfeld met zich meebrengt'.

'Heerlen heruitvinden'

De gedeputeerde omschrijft het vertrek uit Heerlen en de verhuizing van een fors aantal arbeidsplaatsen als een flinke aderlating voor de stad. "Op de ongeëvenaarde veerkracht van Heerlen, een stad die zichzelf keer op keer met succes heruitgevonden heeft, wordt opnieuw een beroep gedaan", zo Satijn.

Gebouw Heerlen

Het hoofdkantoor van DSM is overigens eigendom van het bedrijf en dus gaat de onderneming zelf over wat ermee gaat gebeuren. Wel heeft DSM al aangegeven dat het bedrijf nauw wil samenwerken met de gemeente om een nieuwe geschikte eigenaar voor het kantoor in Heerlen te vinden.

Clubhuis

DSM zelf kwalificeert het nieuwe hoofdkantoor als duurzaam, modern en inspirerend en een waardevolle, langetermijnoplossing. "Het wordt een visuele vertaling van de cultuur van DSM en onderbouwt de hybride manier van werken in een clubhuisachtige omgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken", zo heet het officieel. Hybride werken houdt in dat medewerkers gedeeltelijk op kantoor en deels thuis werken.
Het hoofdkantoor in Maastricht wordt ontworpen en gebouwd door de projectontwikkelaars EDGE en 3W. De komende maanden wordt het plan gedetailleerd uitgewerkt. Het pand wordt in ieder geval energieneutraal en er worden de hoogste duurzaamheidsnormen toegepast. Eind 2023 moet de bouw gereed zijn.

Duurzaam en modern

"Het nieuwe hoofdkantoor in Maastricht is meer dan alleen een nieuw gebouw. Het wordt een inspirerende, gezonde en open plek die op een stijlvolle manier onderdeel uitmaakt van de omgeving en de gemeenschap", zeggen de co-CEO’s Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze.
"We kijken ernaar uit om een moderne, gezonde werkomgeving te creëeren voor medewerkers en bezoekers waar welzijn en duurzaamheid centraal staan", aldus beiden.