Teruglezen: Wateroverlast in Limburg

© Orange Media
Het KNMI heeft de weerwaarschuwing vanwege zware regenval in Zuid-Limburg opgeschaald naar code oranje. De waarschuwing geldt tot en met donderdagavond.
Eerder gold nog code geel voor heel Limburg.

Heuvelland en Parkstad

Dinsdagavond kregen vooral delen van het Heuvelland en de regio Parkstad het flink voor de kiezen. Het water drijft op sommige plaatsen door de straten, kelders staan blank, putdeksels komen omhoog en de A79 staat onder water en is afgesloten.

22:15 uur - Water stroomt woningen Maastricht binnen

Ook Maastricht heeft last van de heftige regenval. 'Ons huis staat blank', schrijft een Maastrichtse op Twitter bij de video die ze heeft gepost.
Tekst gaat verder onder de tweet
Ook in de Maastrichtse wijk Wolder is de overlast groot. Auto's staan tot aan hun banden onder water.
© L1 (Sjors Abeling)

21:20 uur - Met de jetski over de A79

Het mag waarschijnlijk niet, of het moet een 'maasje' in de wet zijn, maar dinsdagavond werd warempel iemand gespot die van de wateroverlast op de afgesloten A79 gebruik maakte om een tochtje te maken met zijn jetski. Zuid-Limburg, je zal er maar wonen...

21:12 uur - Veiligheidsregio: meldkamer 112 overbelast

De centrale meldkamer van de hulpdiensten in Zuid-Limburg kan de meldingen van wateroverlast niet meer aan. De hulpdiensten wordt platgebeld via het noodnummer 112. Terwijl het noodnummer alleen bedoeld is voor situaties waarin er acuut (levens)gevaar is. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg kan wateroverlast doorgegeven worden aan het nummer 0900-0904.

19:12 uur - Weltervijver in Heerlen stroomt over

Een vijver die overstroomt door de regen: het kan tijdens de zware regenval in Zuid-Limburg. In Heerlen trad de Weltervijver in de wijk Welten buiten zijn oevers, twitterde NRC-journalist Joep Dohmen, zelf woonachtig in Heerlen.

19:00 uur - Water gutst door de straten van landelijk Ransdaal

In het landelijke Ransdaal gutste het water even voor 19:00 uur door de straten. Voormalige L1-verslaggever en -presentator Nils Rompen plaatste er een filmpje van op Twitter:

19:00 uur - In vijf gemeenten al 50 tot 70 millimeter regen

Tot zeven uur dinsdagavond viel er in vijf gemeenten in de regio Parkstad en het Heuvelland al 50 tot 70 millimeter neerslag. Het gaat om Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf.

18:40 uur - Dak ingestort van Kerkraads bedrijf

Van een bedrijf aan de Klarenanstelerweg in Kerkrade bezweek het dak onder de druk van het water. De ravage is groot.
© Track'88

18:35 uur - Historische Oliemolen Heerlen anderhalve meter onder water

De zestiende eeuwse Oliemolen in Heerlen is door de hevige regenval van dinsdagavond anderhalve meter onder water komen te staan. De bewoners en iemand die in het gastenverblijf woonde, moesten door de brandweer uit het pand worden gehaald.

18:22 uur - A79 blank gezet door buien; snelweg afgesloten

De snelweg A79 tussen Heerlen en Maastricht kon na 18:00 uur ook het vele water door de hoosbuien niet meer verstouwen. De snelweg kwam blank te staan en werd afgesloten. Dat zorgde voor onwerkelijke beelden.

18:18 uur - Zondvloed gaat ook niet voorbij aan Welten

In de Heerlense wijk Welten was goed te zien dat de afvoerkanalen de vele regen niet aankon.

18:00 uur - Eygelshoven opnieuw getroffen door zware regenval

Vorige week werd het Kerkraadse stadsdeel Eygelshoven ook al getroffen door zware regenval. Vandaag is het opnieuw zo ver. Straten kwamen blank te staan door een hoosbui.

16:00 uur - Veiligheidsregio's waarschuwen voor hoge waterstanden rivieren, beken en plassen

Van dinsdag tot en met donderdag valt er (extreem) veel regen in met name het zuiden van de provincie. Alleen al op dinsdag kan er 80 tot 100 millimeter regen vallen in Zuid-Limburg. In Noord- en Midden-Limburg is dat minder. Woensdagavond wordt verwacht dat het Maaswaterpeil een piek bereikt. Mensen wordt geadviseerd de actuele waterstanden goed in de gaten te houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!