Op korte termijn prikbussen in wijken Zuid-Limburg

© iStock
Er gaan in Zuid-Limburg op korte termijn prikbussen rijden. "Dat zal in wijken zijn waar de vaccinatiegraad achterloopt."
Dit vertelt arts infectieziektenbestrijding Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg op L1 Radio en TV. Vorige maand maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het de GGD graag de wijken in ziet gaan om ervoor te zorgen dat er meer mensen worden gevaccineerd.

Delta-variant

Door de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus neemt het aantal besmettingen op dit moment snel toe. Het R-getal is al 2,17, wat inhoudt dat elke persoon die met corona is besmet ook weer minstens twee anderen besmet. "Wat ons met name zorgen baart, is de snelheid waarmee het aantal besmettingen toeneemt", zegt Hackert. "Het treft nu weliswaar nog vooral jongeren, maar het zal toch langzaam ook doorsijpelen naar de hogere leeftijdsgroepen waarin ook nog niet iedereen volledig is gevaccineerd." Die hogere leeftijdsgroepen lopen ook meer kans op complicaties door de ziekte.

Ziekenhuis

De jongeren onder wie het virus zich nu snel verspreidt, komen niet zo snel in het ziekenhuis terecht. Maar de besmettingscijfers zullen volgens Hackert nog een tijd verder oplopen, waardoor ook de ziekenhuisopnames toenemen. "Daardoor komt mogelijk ook de reguliere zorg weer in de knel, die nu juist weer bezig iss met een inhaalslag."

Vaccineren

Nederland loopt op dit moment in Europa mee in de voorhoede wat het tempo van vaccineren betreft. "Het vaccinatietempo is hier in ongekende mate opgeschroefd, er wordt heel veel gevaccineerd. Nederland ligt voor op Duitsland en is een van de koplopers in Europa. Wat dat betreft zitten we goed. We weten ook dat de vaccins goed werken tegen de ernstige gevolgen van de Delta-variant. Maar de ziekte is toch een tegenstander die ons af en toe te slim en te snel af is."
Om de vaccinatiegraad nog verder op te schroeven, richt de GGD Zuid-Limburg zich daarom de komende weken op de wijken waar het aantal vaccinaties nog achterloopt.

Maatregelen

"Vaccineren blijft natuurlijk het belangrijkste in de strijd tegen het virus. De Delta-variant is besmettelijker dan wat we tot nu toe hebben gezien. Het zit vooral in het gedrag van mensen. We moeten kijken of de scherpere maatregelen in de horeca voldoende zijn om de geest weer terug in de fles te krijgen." Maar tegelijk is de GGD-arts er bang voor dat de maatregelen die afgelopen vrijdag zijn afgekondigd, niet voldoende zijn. Hij is er bang voor dat het niet genoeg is.
"Maar er is nog volop ruimte om weer verder aan te scherpen, zoals het dragen mondmaskers weer verplichten of het beperken van toegang."

Noord- en Midden-Limburg

Een woordvoerder van de GGD Limburg-Noord laat weten dat de gezondheidsdienst hard werkt om alsnog een grote groep mensen te bereiken die nog niet ingeënt is. "We zijn de situatie in de wijken in kaart aan het brengen samen met mensen die de wijken goed kennen. Het is ook belangrijk om wat langer in de wijk aanwezig te zijn", laat de woordvoerder weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!