Veel regen: 'Hoge waterstanden en natte uiterwaarden'

Hoge waterstanden in de Maas komen doorgaans in de winter voor, zoals hier op 29 januari 2021 bij de sluis in Limmel © L1 (Sjors Abeling)
De twee Limburgse veiligheidsregio's waarschuwen voor (plotselinge) stijging van de waterstand in de Maas, zijrivieren en beken in heel Limburg door de vele regen die tot en met donderdag wordt verwacht.
Ook wijzen de veiligheidsregio's erop dat de uiterwaarden van de Maas onder water kunnen lopen.

Waterstanden

Watersporters en anderen die gebruik maken van de rivier, (Maas)plassen, havens en de uiterwaarden doen er goed aan de actuele waterstanden te volgen, zo luidt het advies. De actuele waterstanden van de Maas zijn hier te vinden; de waterstanden in zijrivieren en beken in Limburg hier.

Piek woensdagavond

Rijkswaterstaat heeft de Limburgse Maasgemeenten en belangenorganisaties geïnformeerd over het wassende water. Tussen woensdagavond en donderdagmiddag bereikt de waterafvoer in de Maas naar verwachting een piek die tussen 800 en 1500 kubieke meter per seconde ligt (m3/s). "Bij een afvoer van 1000 kubieke meter per seconde lopen de uiterwaarden bij Roermond onder water en dan is het belangrijk dat recreanten die daar tentjes hebben staan, of boeren die er vee hebben grazen op tijd maatregelen kunnen nemen", zegt woordvoerder Renske Hamming van Rijkswaterstaat.

Schippers en waterrecreanten

De voorwaarschuwing voor de hoge waterstand gaat ook uit naar mensen die met bootjes de Maas op gaan. "De stroming gaat flink toenemen, ook door het strijken van de stuwen. En dan kan het zijn dat je bootje opeens hele andere dingen gaat doen dan je zou willen." Actuele informatie is te vinden op de websites varendoejesamen.nl en vaarweginformatie.nl.

Regenrivier

De Maas is een regenrivier die ontspringt in Frankrijk en via België en Nederland richting de Noordzee stroomt. In een deel van dat stroomgebied wordt de komende dagen veel regen verwacht. Kenmerkend voor regenrivieren is dat de waterstand sterk kan schommelen: als het (veel) regent is de waterstand hoog en tijdens droge perioden juist laag.
Hoogwater in de Maas is in de zomer uitzonderlijk. "Normaal hebben we dat vooral in de winter en dan is het ook niet zo'n probleem." In de winter staan er geen tentjes in de uiterwaarden en ook staat het meeste vee dan op stal.

Daling waterpeil

Rijkswaterstaat kan nog niet precies zeggen hoe snel het Maaswater weer gaat dalen nadat de piek is bereikt. Het gaat in dit geval om een vrij scherpe piek, waarbij het water relatief snel stijgt en daarna weer afneemt; het is geen piek die dagen of weken aanhoudt. "Het kan een dag of drie duren voordat de waterafvoer weer is afgenomen tot waarden tussen 200 en 600 kuub per seconde. Ter vergelijking: de afvoer is nu (dinsdagmiddag, red.) zo'n 100 kubieke meter per seconde", aldus Hamming.
Lees hier wat de actuele weersverwachting is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!