Wethouder Loonen stapt op: 'Dit is een politieke afrekening'

© Google Maps/Gemeente Venray
Wethouder Loonen is opgestapt. De Venrayse CDA-wethouder hoorde 18 van de 25 stemmen in de Venrayse gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen hem steunen.
Ook zijn partijgenoot Anne Thielen stapt op als wethouder.

Respect

Burgemeester Luc Winants liep eerder op de avond, voor de stemming, alvast op de zaken vooruit: "We weten allemaal wat er zo dadelijk staat te gebeuren. Laten we alsjeblieft er voor zorgen dat dit met het nodige respect gebeurt." Hij gaf wethouder Loonen de kans om met een laatste verklaring te komen voordat de motie van wantrouwen officieel in stemming werd gebracht.

Politieke afrekening

Die kwam er. "Niemand die objectief oordeelt kan goedpraten dat ik vanavond naar huis gestuurd word. De gemeenteraad kiest daarmee voor een nieuwe bijltjesdag in Limburg. Ik ben maar een mens als iedereen. Niemand is volmaakt, maar ik kan zonder schaamte in de spiegel kijken. Dit is een politieke afrekening."

Ontslagbrief

Nadat de gemeenteraadsleden hun stem hadden uitgebracht, nam Loonen nog eens kort het woord om aan te geven dat hij de motie accepteerde . "Natuurlijk leg ik deze motie niet naast mij neer. Ik zal morgen mijn ontslagbrief aanleveren. Maar bij deze raadsvergadering blijf ik zitten als toehoorder."

Kop van Jut

Ook wethouder Anne Thielen stapt op. Ze zegt geen deel uit te willen maken van een politieke dynamiek waarin zo met mensen wordt omgegaan als dat woensdagavond bij haar partijgenoot gebeurde. "Waarom laten wij dit toe? Waarom houden wij als lokale politiek elkaars handen niet vast op zulke momenten? Dit zorgt voor een onveilige dynamiek in de Venrayse politiek. Ieder zal zich afvragen wie de volgende kop van jut is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!