Video: Prehistorische vuursteenmijnen 'under construction'

© L1
De 6000 jaar oude vuursteenmijnen in het Savelsbos bij Rijckholt krijgen een opknapbeurt om ze toekomstbestendig en beter toegankelijk te maken.
De eerste sporen van de prehistorische vuursteenwinning in het Savelsbos werden pas rond het jaar 1900 ontdekt. De afgelopen decennia zijn de mijnen diverse malen onderzocht en uiteindelijk ook toegankelijk gemaakt voor publiek.

Opknapbeurt

De Stichting Ir. D.C. van Schaïk, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn begonnen aan een nieuwe opknapbeurt. Inzet is het toekomstbestendig maken van de mijnen. En de oudste mijnen van Nederland moeten nog beter bereikbaar worden voor publiek.
De vuursteensoort uit Rijckholt is van zeer goede kwaliteit. Prehistorische gemeenschappen begonnen 6000 jaar geleden met het opgraven van de grondstof. Vuursteen werd gebruikt voor bijlklingen, messen, pijlpunten en andere gebruiksvoorwerpen.

Mijnschachten

Om de beste vuursteenlaag te bereiken, groeven de mijnwerkers tot 15 meter diepe schachten. Op dat niveau werden vervolgens mijngangetjes uitgehouwen van maximaal 80 centimeter hoogte.
Over een kleine twee jaar moet de opknapbeurt klaar zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!