'Coronavaccins veilig en effectief voor kinderen'

© iStock
De Gezondheidsraad brengt dinsdag een advies uit over het vaccineren van kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Sinds maandag pleiten ook kinderartsen hiervoor.
"Met alle kennis van nu weten we dat de vaccins veilig en effectief zijn", zegt Gijs van Well, kinderarts en infectioloog bij het Maastrichtse Universitair Medisch centrum, in de L1 Nieuwsshow.

Groepsimmuniteit

Van Well vindt het een goed idee om kinderen te gaan vaccineren. "We hebben het over een groep van ongeveer een miljoen jongeren. De maatschappij gaat weer open, de jongeren gaan op vakantie en daarna weer naar school. Daarnaast zijn er zorgen over varianten van het coronavirus, zoals de deltavariant. Daarom denken we dat het R-getal weer gaat stijgen tot boven de één en dan moeten we maatregelen nemen." Het inenten van kinderen draagt volgens hem bij aan de groepsimmuniteit.

Maatschappelijk belang

Tegelijkertijd begrijpt Van Well de twijfel die Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde in eerste instantie had. "Je zit met een moreel dilemma. Kinderen worden over het algemeen niet zo ziek van corona, maar die ga je wel blootstellen aan een vaccin om lockdownmaatregelen te voorkomen."

Doorslaggevend

Cijfers uit Amerika en Canada gaven de doorslag om toch voor het vaccineren van kinderen te zijn. Daar worden kinderen al sinds mei ingeënt. "De cijfers laten zien dat je ziekten en en bijzondere fenomenen van corona bij kinderen kunt voorkomen met een vaccin", zegt Van Well. "Daarnaast hebben we afgelopen jaar toch zo'n honderd kinderen met corona in de ziekenhuizen gehad en minstens zestig kinderen die corona goed hebben doorstaan maar daarna toch flink ziek werden omdat hun afweersysteem uit de bocht vloog."
"We weten nu dat de vaccins veilig en effectief zijn", aldus Van Well. "Bij kinderen worden geen andere ernstige bijwerkingen gezien dan bij volwassenen. De kans op een hartspierontsteking, een bijwerking die kan optreden na vaccinatie met Pfizer/BioNTech of Moderna, is bij jongens een op de 15.000 en bij meisjes minder dan een op de 100.000. Dat is extreem zeldzaam en meestal gaat het ook om een milde variant. Als je dat afzet tegen de ziekenhuisopnames, dan wegen de voordelen van vaccineren op tegen de nadelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!