Levensgevaarlijke drugs via post: gevangenis grijpt in

© ANP
De gevangenis in Roermond verstrekt sinds een week alleen nog kopieën van post aan gevangenen, omdat er wordt geprobeerd de levensgevaarlijke drug spice via briefpapier binnen te smokkelen.
De gevangenisdirectie heeft ingegrepen na 'signalen' over die smokkelpogingen. Dat bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer na onderzoek van L1.

Levens gekost

Spice is een kruidenmengsel en lijkt door de toevoeging van synthetische cannabinoïden op gewone cannabis. Dat is echter niet het geval; volgens het in drugs gespecialiseerde Trimbos-instituut is spice vele malen gevaarlijker en verslavender dan reguliere cannabis. Het is een drug die met name in Engeland wordt gebruikt en daar ook de nodige levens heeft gekost.

Fake weed

De drug wordt ook wel fake weed genoemd en dat is waar veel gebruikers zich op verkijken; ze nuttigen het spul als gebruikelijke cannabis. Spice is één van de meest verslavende drugs in omloop. Gebruikers worden in het drugsmilieu omschreven als 'zombies', omdat het na het roken van spice zou lijken alsof al het leven uit hun lichaam is gezogen.
Wat spice voor veel gebruikers aantrekkelijk maakt, is dat het relatief goedkoop is en het effect erg sterk is. Daarnaast is het spul te verwerken in papier en kan het op die manier dus een gevangenis in worden gesmokkeld. Dat is ook geprobeerd in Roermond. Om die reden krijgen gevangenen voorlopig slechts een kopie van hun post.

Speciale apparatuur

Alle originele post, maar ook andere goederen die worden ingevoerd, worden volgens Meijer gecontroleerd op contrabande. "Sinds de coronamaategelen zien we meer pogingen van smokkel via kleding en post. Denk aan drugs achter een postzegel of postpakketten van bijvoorbeeld niet-bestaande advocatenkantoren of nagemaakt briefpapier van ketenpartners. We hebben uiteraard goed opgeleid personeel, maar ook speciale apparatuur en ook drugs en telefoonspeurhonden."

Spice-voorlichting

Gevangeniswoordvoerder Meijer laat weten dat de originele post wel wordt bewaard en dat de gevangene deze krijgt als zijn straf erop zit. Zogeheten geprivilegieerde post, bijvoorbeeld van advocaten, wordt overigens niet gekopieerd. Naast deze maatregel is personeel van de Roermondse gevangenis ingelicht en wordt er door datzelfde personeel voorlichting gegeven aan gevangenen over de gevaren van spice.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!