Student al 7 maanden vermist, vrienden smeken om hulp

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Vrienden en familie van de 21-jarige vermiste Simon de Vries roepen de hulp in van het Limburgse publiek. De jongeman werd bijna acht maanden geleden voor het laatst gezien in een hotel in Maastricht. Sindsdien ontbreekt elk spoor.
Zijn ouders zijn doodongerust en ook de politie spreekt van een zorgwekkende vermissing.

Heerhugowaard

Op maandag 5 oktober wordt Simon het laatst gezien in Maastricht. Maar gebeurde kort daarvoor ? Zijn vader vertelt dat zijn zoon de zaterdag ervoor nog gewoon heeft gewerkt bij de Action in Heerhugowaard, zijn woonplaats. Hij heeft daarna nog thuis gegeten en zou daarna met wat vrienden zijn gaan drinken. Simon zou voor het bier zorgen. Vanwege corona besluit de vriendengroep zich op te splitsen en daardoor valt het niemand op dat Simon er die avond niet is. De ene groep denkt dat hij bij de andere groep zit en andersom.
Bastion Hotel
Zijn ouders komen er pas op zondagochtend achter dat hij niet thuis is. Hij heeft geen berichtje gestuurd en ook zijn fiets staat er niet. Normaal zou Simon altijd iets van zich laten horen. Zijn vader is ongerust, maar krijgt Simon niet te pakken. Ook zijn vrienden weten niet waar hij is. Via een oude telefoon van Simon komt zijn vader er dan achter dat zijn zoon zaterdagavond is ingecheckt bij Hotel Bastion in Maastricht. Hij belt de politie in Limburg en besluit ook zelf naar het zuiden af te reizen.

Weekendje weg

Agenten die gaan kijken, treffen de jongen inderdaad aan. Ze spreken een hele tijd met hem, maar merken niets verdachts. Hij wilde even een weekendje weg. Als zijn vader enige tijd later arriveert vertelt Simon hem hetzelfde. Zijn vader probeert hem nog over te halen mee naar huis te gaan, maar de jongen wil even tot rust komen en belooft de woensdag erna weer thuis te zijn. Ook zegt hij zijn moeder op de hoogte te houden. Maar beide beloftes zou hij nooit waarmaken.
Afbeelding ter illustratie

Frustratie familie

Als hij na enkele dagen niets meer van zich laat horen, besluit zijn vader opnieuw de politie in te schakelen. Maar omdat Simon meerderjarig is en de politie hem even daarvoor nog in goede gezondheid heeft gesproken, wordt er geen actie ondernomen. Zo wordt de jongen niet op de lijst van vermiste personen geplaatst.

Traceren

Dat gebeurt wel twee weken later als de politie doorkrijgt dat het niet zomaar om een vermissing gaat. Onderzoek wijst dan uit dat hij geen geld meer heeft opgenomen en ook geen paspoort bij zich heeft. Tot frustratie van de familie geeft Justitie geen toestemming om zijn telefoon te traceren. Die gebruikt hij niet meer, maar via het IMEI-nummer kan wel het toestel worden getraceerd. Maar dat mag alleen als er aanwijzingen zijn van een misdrijf en die zijn er niet. Verder wordt duidelijk dat hij geen gebruik heeft gemaakt van zijn OV-studentenkaart. De vraag is dan ook hoe hij in Maastricht is gekomen. Hij had geen auto, maar wel een rijbewijs. Verder is opvallend dat zijn fiets spoorloos is.

Normale jongen

Familie en vrienden zijn bijna acht maanden later radeloos. Simon komt uit een normaal gezin, was niet depressief en was ook nog nooit van huis weggelopen. Hij studeerde voor Industrieel Product Ontwikkelaar in Den Haag, al had hij wel aangegeven te willen stoppen. Maar een maand voor zijn verdwijning had hij wel nog het collegegeld voor het komende schooljaar betaald. Aanwijzingen voor een vrijwillige verdwijning zijn er niet, want Simon kan hooguit 100 euro bij zich hebben gehad.

Zo ver mogelijk weg

Maar waarom ging hij die bewuste dag eigenlijk naar Maastricht? “Dat heb ik hem toen ook gevraagd en hij zei dat dat de verste plek was tot waar hij in coronatijd kon komen. Voor zover we weten is hij alleen aangekomen en ook alleen vertrokken. Maar niemand weet dus waarheen. Nadat hij het hotel op 5 oktober rond de middag heeft verlaten, ontbreekt elk spoor.”

Scenario's

De politie houdt alle scenario’s open. Van een vrijwillige verdwijning tot een ongeluk, maar ook zelfmoord en een misdrijf worden niet uitgesloten, al zijn daar geen aanwijzingen voor. “Dit is niet zomaar een verdwijning, we zijn heel ongerust. Dat een jongen van 21 al bijna acht maanden niets van zich laat horen, is zorgwekkend,” zegt politiewoordvoerder Jose van Dijk.

Oproep aan getuigen

Vrienden roepen Simon op om in elk geval een teken van leven te geven. “Als we maar weten dat hij gezond op een veilige plek zit. Dat zou al een hoop onrust wegnemen. En we hopen dat de mensen in Limburg ons kunnen helpen, want er moet iemand hem hebben gezien,” zeggen Sadia en Michel tegen L1.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!