Onderwijs terug naar binnenstad speerpunt voor Heerlen

Het gemeentehuis in Heerlen. © Camiel Schnackers (L1)
Het terughalen van het onderwijs naar de binnenstad van Heerlen is één van de zes speerpunten waar het gemeentebestuur de komende jaren op wil inzetten.
Dat blijkt uit de zogeheten Kadernota die op 30 juni wordt behandeld in een extra vergadering van de gemeenteraad. Bij de onderwijsinstellingen gaat het om de Open Universiteit, Zuyd Hogeschool en een aantal middelbare scholen.

Onderwijs in centrum

"Het is een oude wens van het college", zegt wethouder Martin de Beer (VVD/D66). "Er wordt ook serieus over gesproken. Het zou een enorme opsteker zijn. Honderden medewerkers en tienduizenden studenten die worden gehuisvest in het centrum." Het gemeentebestuur wil de binnenstad ook een forse impuls geven door de bouw van een kleine 700 woningen en het compacter maken van het winkelgebied.

Overige speerpunten

Andere voorgestelde speerpunten in de Kadernota zijn verduurzaming, digitalisering, meer betrokkenheid van burgers bij het beleid en de aanpak van de problemen en achterstanden in Heerlen-Noord. Ook de uitvoering van de Omgevingswet, die de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger moet maken, is één van de prioriteiten.
"We hebben voor het eerst weer een Kadernota kunnen opstellen nu de gemeente financieel weer gezond is en de begroting op orde is", zo wethouder De Beer. "Het is nu aan de gemeenteraad om ja of nee te zeggen tegen de belangrijkste opgaves."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!