Bidbook: Touretappe naar Limburg in 2024 of 2025

© ANP
Een etappe naar Valkenburg moet onderdeel uitmaken van het Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025.
Dat blijkt uit de overhandiging van het bidbook van Rotterdam en Den Haag aan Tour-organisator ASO. De twee steden uit Zuid-Holland proberen gezamenlijk het Grand Départ binnen te halen en denken daarbij dus ook aan een finish in Zuid-Limburg.

Derde etappe

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam overhandigden het bidbook donderdagmiddag aan Tour-directeur Christian Prudhomme. Na twee etappes die voornamelijk in Zuid-Holland worden verreden is het idee de derde etappe te laten starten in Rotterdam en om vervolgens via passages in Zuid-Holland en Noord-Brabant Limburg aan te doen. Ter hoogte van Weert zou het peloton onze provincie binnenrijden en diverse plaatsen doorkruisen voordat het Tourpeloton arriveert in de Limburgse heuvels waar de finale zou moeten plaatsvinden. De finish staat gepland in Valkenburg, zo blijkt uit het bidbook.

Provincie

De provincie Limburg gaf eerder al aan mee te willen liften op een eventueel Grand Départ in Rotterdam en Den Haag in 2024 en 2025. De laatste keer dat een Touretappe finishte in Limburg was in 2006 in Valkenburg, bovenop de Cauberg. Afgelopen augustus overhandigde de provincie Limburg al persoonlijk een bidbook om een Touretappe naar Valkenburg te halen. Destijds is er ook één uur gesproken met de Tourorganisatie over de kandidatuur van Limburg.

Niet zeker

Of er een Touretappe door Limburg komt is nog afwachten. De ASO beslist doorgaans 1,5 tot 2 jaar van tevoren over de startplaats van de grootste wielerronde ter wereld. Rotterdam en Den Haag zijn voor zover bekend de enige serieuze kandidaten voor de Tourstart in 2024 of 2025. In het bidbook staat de dat de eerste etappe, een tijdrit, moet plaatsvinden in Rotterdam. De tweede etappe is een vlakke rit, die grotendeels wordt verreden door de provincie Zuid-Holland. De start van die etappe is Rotterdam, de finish in Den Haag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!