Bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond

© iStock
Het aantal bierbrouwerijen is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Limburg telde er in april dit jaar 64, begin 2016 waren dat er nog 27.
Naast de grote namen als Brand, Hertog Jan, Gulpener en Alfa Bier zijn er dus nog veel kleinere brouwerijen in onze provincie te vinden, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Weerter bier

In Weert zijn de meeste bierbrouwers gevestigd van alle Limburgse gemeenten. Daar schoten de brouwerijen de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Nu zijn er volgens de KvK twaalf bierbrouwerijen gevestigd, terwijl dit er vijf jaar geleden nog maar twee waren.
Maastricht, Beekdaelen, Sittard-Geleen, Venlo en Horst aan de Maas hebben allemaal vijf brouwerijen binnen de gemeentegrenzen.

Bourgondisch

Noord-Brabant kent zowel in absolute aantallen als afgezet tegen het aantal inwoners de meeste brouwerijen van het land. In deze bourgondische provincie zijn 214 bierbrouwerijen gehuisvest. Dat komt neer op ruim acht brouwerijen per honderdduizend inwoners.
Landelijk ligt dat gemiddelde op 5,8. Limburg scoort met 5,7 bierbrouwerijen per honderdduizend inwoners dus heel gemiddeld.