'CDA moet zich opnieuw uitvinden'

© L1
Het CDA moet zien wat er in de samenleving speelt en zich afvragen waarvoor ze staat. Pas dan kunnen de christendemocraten weer de beoogde allure van volkspartij krijgen.
Dat zegt de fractievoorzitter van het CDA in Heerlen, Marco Peters, in L1mburg Centraal. Hij is één van de initiatiefnemers van de brandbrief waarin verschillende CDA-fracties hun wantrouwen richting Mark Rutte uitspreken.

'Neergang van democratische waarden'

De brandbrief werd donderdag verzonden. De kern van dit schrijven: bijna twintig CDA-fracties hebben geen vertrouwen meer in deelname in een volgend kabinet met Mark Rutte. Laatstgenoemde zou namelijk de 'verpersoonlijking van de neergang van democratische waarden' zijn. Ook zou 'de geloofwaardigheid van de overheid onder zijn leiding zijn aangetast'. Pieter Omzigt, de CDA-politicus die de toeslagenaffaire aan het licht bracht, wordt een hart onder de riem gestoken in de brief.
Meteen nadat de brandbrief na middernacht verstuurd werd, kwamen er veel reacties. Peters heeft er slecht van geslapen omdat hij een dergelijke impact van de brandbrief niet had verwacht. Toch is het volgens hem hoog tijd voor discussie. "Het is al veel te lang stil binnen het CDA. Ik had gehoopt dat de discussie over onze partij al veel eerder gevoerd zou worden."

Ongelukkige timing

Ondanks het feit dat de Limburge CDA-fractie momenteel zware tijden beleeft door het subsidieschandaal rondom oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen, beschouwt Peters dit niet als een bijzonder ongelukkig moment. "Een brandbrief heeft nooit een goede timing. Het is juist belangrijk dat tijdens het formatieproces duidelijk wordt wat alle CDA-afdelingen belangrijk vinden. Pas dan weet de landelijke fractie wat er in de samenleving speelt en wat we moeten oppakken.

Een nieuw CDA

Hij zegt niet aan te willen koersen op een splitsing binnen de partij. "We hopen juist op eenheid. We moeten eerst opnieuw bezien welke waarden we hoog willen houden." Peters hoopt daarom met deze brandbrief een ‘interne verbetering’ te bereiken binnen het CDA.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!