Duif maakt nest naast slechtvalk: 'Dat wordt een buffet'

© slechtvalkvenlo.nl
Een duif in Venlo heeft niet de meest handige plek uitgekozen voor een nest. De vogel koos voor een rooster in de toren van de Sint Martinusbasiliek, direct naast het nest van de slechtvalk.
De twee broedende vogels zitten rustig naast elkaar, zo is te zien via een webcam. Toch wordt gevreesd dat de duif het uiteindelijk niet gaat overleven. "Slechtvalken eten soms meerdere duiven per dag", zegt Joop Janssen van Wijkoverleg Venlo.

Verbaasd

Janssen, die zelf nauw betrokken is bij de webcam op de toren, is stomverbaasd dat de duif pal naast de slechtvalk zit te broeden. "We hebben contact gehad met een deskundige. Die vindt het ook zeer opmerkelijk en onverstandig van de duif", zegt Janssen. "Ik kijk regelmatig naar de beelden, maar je ziet ze gewoon naast elkaar zitten en soms lopen ze zelfs vlak langs elkaar."

Buffet

Toch blijft de vrede volgens Janssen niet duren. Vooral niet als de vier eitjes van de slechtvalk zijn uitgekomen. "Als de moedervalk haar jongen moet gaan voeden, denk ik dat het een lopende buffet wordt. Ik denk dat het dan een heel slecht afloopt met de duif. Mogelijk gaan kijker binnenkort niet al te fraaie beelden zien via de webcam."

Gruwelijke beelden

Vorig jaar liep het broedseizoen ook al uit op een drama. Toen heeft de moederslechtvalk de jongen valkjes niet meer gevoerd. "Waarschijnlijk was ze toen nog niet klaar voor jongen", zegt Janssen. "Hopelijk gaat het dit jaar wel goed."

Webcams

Op meerdere plekken in Limburg kunnen dierenliefhebbers via een webcam genieten van broedende vogels. Behalve op de Martinustoren is er bijvoorbeeld ook een camera geplaatst op het gemeentehuis van Gennep. Hier broedt elk jaar een ooievaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!