'Inspraak eco-vakantiepark Sittard is maar schijn'

© Facebook Vrienden van de Schwienswei
Tegenstanders van de bouw van een eco-vakantiepark bij natuurgebied De Schwienswei in Sittard zijn boos op de gemeente Sittard-Geleen.
Die heeft de tegenstanders een worst voorgehouden door te zeggen dat ze inspraak zouden krijgen, maar dat is maar schijn vinden ze. In een brandbrief roepen ze de gemeenteraad op een einde te maken aan die 'schijninspraak'.

Petitie

De tegenstanders, bestaande uit natuurorganisatie Vrienden van de Schwienswei en omwonenden van de beoogde locatie van het vakantiepark, boden op 8 april een petitie aan wethouder Pieter Meekels aan. Die beloofde bij die gelegenheid een inspraakronde te organiseren waarin zowel de omwonenden als de natuurvrienden hun zegje konden doen.

'Plan van eisen'

Maar in de uitnodiging voor die inspraakronde wordt gesproken over 'meepraten over een plan van eisen dat wordt meegegeven aan de projectontwikkelaar', constateren de belangenclubs. 'In de bijbehorende enquête maakt het gemeentebestuur het zo mogelijk nóg bonter. Het staat bol van de suggestieve vragen en kan als klap op de vuurpijl ook nog zo vaak worden ingevuld als je wilt! Dit alles maakt de resultaten van de inspraakronde op voorhand totaal onbetrouwbaar', zo melden ze in een persbericht bij de brandbrief.
De gemeente houdt de inspraakronde dan ook slechts 'voor de bühne', aldus de tegenstanders.

Plan

Het plan voor het eco-vakantiepark omhelst de bouw van 210 eco-vakantiewoningen op het voormalige ESCS-terrein in Sittard, achter zwembad De Nieuwe Hateboer. Het park leunt tegen het natuurgebied De Schwienswei aan. Aan Duitse zijde van het grensoverschrijdende gebied moeten nog eens 120 dezelfde vakantiewoningen verrijzen. Beide delen van het park worden via een pad door het natuurgebied met elkaar verbonden. De Vrienden van de Schwienswei vrezen dat dit een te zware belasting is voor het natuurgebied en de omwonenden vrezen verkeersdrukte.

Traject

De gemeente is al geruime tijd met de betrokken vastgoedontwikkelaar in overleg over het plan. De vastgoedontwikkelaar heeft ervoor gekozen eerst het gemeentelijk traject te volgen en dan pas belangenverenigingen bij het plan te betrekken. Met de georganiseerde inspraakronde wilde de gemeente de frustraties van de belangengroepen verzachten.

'Concept verstuurd'

De gemeente Sittard-Geleen laat in een eerste reactie weten dat de brief van de gemeente die de tegenstanders hebben ontvangen een concept-versie was die nog moest worden aangepast. "En dat de verkeerde versie van de brief verstuurd is, is bijzonder vervelend omdat wethouder Meekels heeft toegezegd en afgesproken met de Vrienden van de Schwienswei dat eerst een natuur- en landschapsvisie gemaakt wordt voor het gebied. Daarvoor zijn ook de gesprekken die deze week worden gehouden", zo laat een woordvoerder van wethouder Pieter Meekels weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!