Na Venloos raadslid gaat ook justitie in hoger beroep

© iStock/Gemeente Venlo
Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de witwaszaak van Venloos raadslid Ali Oruç (46).
Dat heeft justitie vrijdag bekendgemaakt.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Eind maart werd Oruç veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor hypotheekfraude en zijn 41-jarige vrouw twee maanden.

Tonnen witgewassen

Voor witwassen volgde vrijspraak. Daar is justitie het niet mee eens. Het OM is namelijk van mening dat witwassen wettig en overtuigend bewezen kan worden.
Justitie kan zich niet vinden in het oordeel van de rechtbank. Het gaat namelijk om een hoop geld: 101.606,09 euro. De rechtbank heeft geoordeeld dat het raadslid dat bedrag niet kon verantwoorden op basis van zijn legale inkomen. Er was volgens de rechter geen bewijs voor witwassen en over een periode van vier jaar was dit geen groot bedrag. Immers moest er rekening worden gehouden met een foutmarge en het was niet duidelijk uit welke strafbare feiten dit geld afkomstig zou zijn.
Het OM vindt de geldsom aanzienlijk. Ook omdat het bedrag volgens de aanklager vooral betrekking heeft op twee verbouwingen. Verder is er in ruime mate rekening gehouden met een foutmarge, aldus justitie.

Wederrechtelijk verkregen voordeel

Bijkomend wilde de aanklager dat de veertiger 474.000 euro terugbetaalde aan de staat. Dat geld zou hij onder meer hebben verdiend met zijn huizen. Maar dat veegde de rechtbank van tafel.
Donderdag kondigde de raadsman van Oruç aan in beroep te gaan vanwege de veroordeling voor hypoteekfraude. Justitie concludeert dat zowel hypotheekfraude als witwassen bewezen kan worden.