Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

© Jean-Pierre Geusens
In navolging van het provinciebestuur stapt ook gouverneur Theo Bovens op. Hij heeft dat verklaard in het Limburgs Parlement.
"Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen, en waarnemend in functie te blijven tot er een opvolger is aangewezen", zei Bovens in een verklaring. "Daarmee is er ruimte voor een nieuwe start."

Geraakt

Tegen hem lag net als tegen het provinciebestuur een door de PVV ingediende motie van wantrouwen op tafel. Hij zou niet de persoon zijn om het integriteitsbeleid verder vorm te geven. "Er lag een motie van wantrouwen. Dat doet iets met je, dat raakt je", zei Bovens in een verklaring. "Dat raakt me zeker omdat nergens naar voren is gekomen dat ik niet de juiste man op de juiste plaats ben. Ik heb me ook altijd gesteund gevoeld, nooit enig verwijt gekregen. Ook niet vanuit uw Staten. Maar de afgelopen weken is toch het beeld ontstaan dat ik zelf betrokken ben bij een integriteitskwestie. Dat raakt me nog het meest."

Motie

In de motie, die waarschijnlijk op een meerderheid zou kunnen rekenen, wordt gesteld dat Bovens herhaaldelijk te voorzichtig en omzichtig heeft gehandeld ‘bij de aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties’.

Vrehen-debacle

Ook zou hij zich hebben onttrokken aan 'waarheidsvinding' inzake het Vrehen-debacle, zo staat in de motie. Rond de inmiddels ontslagen directeur van IKL en oud-CDA gedeputeerde Vrehen heeft zich een hele affaire ontwikkeld.
Vrehen, zelf oud-gedeputeerde van CDA-huize, bleek als directeur van de Stichting IKL met provinciale subsidiegeld betaalde opdrachten door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappijen. Ook kreeg hij buitensporig veel betaald voor zijn baan bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!