Ov-staking treft studenten: 'Kan mijn tentamen niet maken'

Eerdere staking op 27 juni 2018 © 1Limburg
Het streekvervoer ligt vanaf woensdagochtend voor 72 uur grotendeels plat. Scholieren en studenten die deze week examens en tentamens moeten maken worden hard getroffen.
Zuyd Hogeschool heeft aan de vakbonden laten weten dat de staking voor de studenten erg slecht uitkomt. Het is op dit moment tentamenweek op de school. "Ze hebben wel rekening gehouden met de eindexamens, maar doen dit niet met de studenten van het MBO en HBO", laat een woordvoerder van de school weten.

Te veel verschil

Woordvoerder Kees de Vos van vakbond CNV laat weten dat het per school zo verschillend was, dat ze toch besloten hebben te gaan staken. "De eindexamens waren landelijk, daarom hebben we toen besloten er rekening mee te houden."

Extra parkeergelegenheid

Zuyd Hogeschool heeft wel maatregelen genomen."We proberen rekening te houden met de staking en hebben beperkt extra parkeergelegenheid bij de locatie in Heerlen geregeld. Daar hebben we ook verkeersregelaars staan om alles in goede banen te leiden", zo vertelt de woordvoerder. "Ook hebben we de studenten opgeroepen om zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden."

Schooltijden

Ondertussen uiten de leerlingen hun ongenoegen. "Ik heb de bussen hard nodig om op school te komen. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet met de fiets en mijn ouders zijn vaak werken tijdens de schooltijden", zo laat een scholiere weten. "Door die stakingen kan ik niet naar school om mijn tentamens te maken. Ik moet vanuit een klein dorpje eerst naar Venlo zien te komen en vanaf daar naar Roermond. Tja, vanaf Roermond rijdt dan gelukkig NS, dat is het enige lichtpuntje", reageert een ander.

Puzzelen

Ook voor leerlingen van het Arcus College in Heerlen is het puzzelen hoe ze op school moeten komen en dit zorgt voor stress. "Als allebei je ouders werken kun je ook niet even gebracht worden", laat Laura Jongen (19), die de opleiding tot doktersassistent volgt, weten. "Je mag niet zomaar een examen missen. Als je om deze reden een examen mist betekent dat niet meteen dat je deze mag herkansen."

Examens

Zowel het Arcus College als Zuyd Hogeschool laat weten dat de verantwoordelijkheid bij de student ligt. "De examens zijn landelijk, dus deze gaan gewoon door. Ook gaan de lessen door en verwachten wij dat zowel de studenten als de leraren gewoon aanwezig zijn. Als je afwezig bent kom je toch op 'absent' te staan", legt een woordvoerder van het Arcus College uit.

Werkdruk

De reden voor de staking in het openbaar vervoer is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen. De chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!