Ex-PVV'er Heemels moest even nadenken over hoger beroep

Michael Heemels met zijn advocaat tijdens de rechtszaak in Maastricht. © ANP
Ex-PVV-'er Michael Heemels had een paar dagen nodig voordat hij een besluit nam over het instellen van hoger beroep.
"Ik moest eerst alles op een rijtje zetten en laten bezinken na de forse uitspraak van de rechtbank", aldus Heemels. Hij hakte definitief de knoop door na uitgebreid overleg met zijn advocaat.

Drank en drugs

Heemels werd veroordeeld tot veertien maanden cel voor het achteroverdrukken van bijna 180.000 euro uit de kas van de PVV-fractie in het Limburgs Parlement. Daarmee betaalde hij zijn drank- en drugsverslaving en leidde hij een luxe leventje.
Michael Heemels was jarenlang woordvoerder van partijleider Geert Wilders. © ANP

Stress

Heemels beseft dat zijn zaak langer gaat duren, nu hij beroep heeft aangetekend. "Ik wil het liefst vooruit en gaan werken om het geld terug te betalen", zo zegt hij.
Omdat de rechtbank in zijn ogen totaal geen rekening hield met zijn verslaving als gevolg van werkdruk en stress, wil Heemels zich niet bij de straf neerleggen. "Ik wil het gerechtshof overtuigen van de ongelooflijke druk waaronder ik stond."

Onevenredig
Heemels vindt de straf 'onevenredig hoog' omdat normaal voor soortgelijke fraude negen tot twaalf maanden celstraf geldt. Omdat Heemels als politicus een voorbeeldfunctie heeft, sprak de rechtbank een hogere straf uit.
Bekijk de eerdere berichtgeving over de strafzaak in ons dossier: 1Limburg.nl/michaelheemels