'Besloten bijeenkomst geen debat over sluiting Tihange'

© Istock
Veiligheidsregio Zuid-Limburg wil dat de besloten bijeenkomst over Tihange geen politiek debat wordt waarin het gaat over het wel of niet sluiten van de kerncentrale.
Dat zegt Frank Klaassen van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg over de besloten informatiebijeenkomst voor gemeenteraads- en statenleden in het gouvernement.

Ophef

Die beslotenheid heeft tot ophef geleid. Maar volgens Klaassen houdt de Veiligheidsregio wel vaker besloten bijeenkomsten waar puur inhoudelijke informatie wordt verstrekt.

Risico's

In de bijeenkomst over Tihange wil de Veiligheidsregio duidelijk maken hoe ze zich voorbereidt op de mogelijke gevolgen van een ongeluk en wat de risico's zijn.

Straling

Zo gaat het onder meer over straling, over de distributie van jodiumpillen en over de waarde van een Oostenrijks rapport over Tihange. Daarin wordt een bijna apocalyptisch scenario geschetst bij een mogelijke ramp. Klaassen stelt verder dat de Veiligheidsregio niks te verbergen heeft.

Jodiumpillen

"We zullen de bevolking ook precies blijven informeren. Bijvoorbeeld als half oktober jodiumpillen onder jongeren onder 18 jaar en zwangere vrouwen worden verspreid", aldus Klaassen. Die pillen bieden een zekere bescherming tegen de gevolgen van straling.
Ook komen er filmpjes op internet en wordt binnenkort gesproken met de groeperingen die ijveren voor snelle sluiting van Tihange.

Voor of tegen

Klaassen benadrukt wel dat het niet de rol van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is om zich voor of tegen Tihange of kernenergie uit te spreken. "Wij zijn er voor de maatregelen die nodig zijn voor de kleine kans dat er iets gebeurd met Tihange."