Bank investeert 30 miljoen in Limburgs Energiefonds

© iStock
De Europese Investeringsbank (EIB) investeert 30 miljoen euro in het Limburgs Energiefonds van de provincie.
Dat gebeurt in de vorm van een geldlening.

Energiefonds

Het Limburgs Energiefonds bestaat sinds 2013 en is bedoeld voor kansrijke projecten waarbij duurzame energie wordt opgewekt en de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Ook initiatieven waarbij producten en grondstoffen worden hergebruikt vallen onder het fonds.

Investering

Bij het Energiefonds gaat het om leningen en niet om subsidies. Het fonds wordt op die manier steeds weer aangevuld doordat het geld weer terugvloeit. Door de investering van de EIB groeit de omvang van het fonds van 60 naar 90 miljoen euro.

27 projecten

Volgens de provincie is via het Energiefonds tot nu toe geïnvesteerd in 27 projecten. Die zijn goed voor 3.500 arbeidsplaatsen en een vermindering van de CO2-uitstoot met 1,7 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met 40 windmolens, aldus de provincie.
Het is de eerste keer dat de EIB investeert in een Nederlands provinciaal energiefonds. In het najaar worden de officiële handtekeningen gezet.

Tevreden

VVD-minister Henk Kamp is erg te spreken over de gang van zaken. Het Limburgs Energiefonds bewijst dat de overgang naar duurzame energie volop economische kansen biedt. De lening van de EIB is daar een blijk van waardering van, aldus Kamp.