Saoedisch lesproject Universiteit Maastricht stopt

© iStock
De Universiteit Maastricht stopt met een project dat bedoeld is om studenten uit Saoedi-Arabië lessen te laten volgen in Maastricht.
De studenten spreken volgens de UM te slecht Engels om goed aan de lessen te kunnen deelnemen.

Koning Abdullah Fonds

Het zogenoemde Koning Abdullah Fonds stimuleert Saoedische studenten (mannen en vrouwen) om aan de UM geneeskunde te studeren. Het project loopt al jaren en zou nu moeten worden verlengd. Uit een evaluatie van de universiteit blijkt dat de taalproblemen dermate groot zijn, dat het project beter kan stoppen.

Geen studente weren

"Dat betekent echter niet dat voortaan studenten uit dat land worden geweerd. Wie hier wil studeren is welkom, mits de student voldoet aan de reguliere eisen. Daar is de kennis van het Engels er één van", licht een woordvoerder van de UM toe. De studenten die op dit moment al via het Koning Abdullah Fonds in Maastricht studeren, kunnen hun opleiding gewoon afmaken.

Nederlandse les

Volgens De Limburger waren er meer redenen om het project te beëindigen. Zo zou de Saoedische regering hebben aangedrongen op les in het Nederlands, zodat de studenten ook bij Nederlandse ziekenhuizen aan de slag zouden kunnen.

Studievertragend

Maar de studenten eerst nog Nederlands leren, vindt de UM omslachtig en werkt in haar ogen studievertragend. Ook wordt er in de krant gesuggereerd dat er culturele problemen zijn, zoals een lakse studeerhouding van de Saoedi's en de omgang met vrouwen. Volgens de krant zijn 28 Arabische studenten voortijdig afgehaakt en hebben er 51 hun diploma gehaald.