Aanbesteding van Limburgs ov hoeft niet opnieuw

De aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031 hoeft, anders dan vervoerder Veolia eist, niet opnieuw te worden gedaan.
Dat is het oordeel van de bezwaarcommissie van de provincie.

Verder met Arriva

Het provinciebestuur heeft dit oordeel dinsdag overgenomen en wil nu definitief verder met vervoerder Arriva. Concurrent Veolia zou dat nu alleen nog via de rechter kunnen verhinderen. Het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031 werd in juni dit jaar toegewezen aan Arriva, dat als nummer twee in de aanbesteding was geëindigd.

Gunning opnieuw?

De aanvankelijke winnaar, NS-dochter Abellio, verloor de opdracht na diverse malversaties in de aanloop naar de gunning. Zo maakte de NS de huidige vervoerder Veolia op meerdere manieren bedrijfsgevoelige informatie afhandig, onder meer via spionage door een toenmalig directeur. Het schandaal kostte uiteindelijk NS-topman Timo Huges de kop. Omdat het bedrijf zelf doelwit was van de spionage vond Veolia, de derde partij die naar de opdracht meedong, dat de hele gunning opnieuw moest.

Een ongeldig bod

De provincie wilde daar niet aan, mede omdat Veolia een te duur en daarmee ongeldig bod had uitgebracht. Volgens de interne bezwaarcommissie van de provincie, waar Veolia naartoe was gestapt, is dat een juiste beslissing. Ook op andere punten werden de klachten van Veolia ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard.

In het gelijk gesteld

Gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA, Openbaar Vervoer) is content met de uitspraak. "Na een uitspraak van de rechter vorig jaar zijn we ook nu voor een tweede keer in het gelijk gesteld. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons besluit ook een derde keer stand zal houden, maar ik hoop dat het niet zo ver komt."

Veolia naar rechter

Veolia laat in een eerste reactie weten het oordeel van de bezwaarschriftencommissie nog te moeten bestuderen alvorens te kunnen reageren. Algemeen wordt aangenomen dat Veolia uiteindelijk een gang naar de rechter zal inzetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!