Cliënten hebben geen invloed op nieuwe taken van gemeente

© iStock
Cliënten kunnen niet of nauwelijks invloed uitoefenen op de manier waarop gemeenten hun nieuwe taken op het gebied van zorg, jeugdzorg en arbeidsparticipatie uitvoeren.
Dat is één van de conclusies in het eindrapport van de drie zogeheten 'verkenners'. Die hebben op verzoek van de provincie bekeken hoe het gaat met die nieuwe taken.

Nieuwe aanpak

Kern van de nieuwe aanpak moet zijn dat de burger, cliënt of werkzoekende de spil is waar de hele operatie om draait. Maar gemeenten en betrokken instellingen zijn zo druk met zichzelf en met elkaar dat de verbinding met burgers en cliënten nog broos is, constateren de verkenners.
Volgens hen leidt dat tot onzekerheid en verwarring en beperkt dat de mogelijkheid van cliënten om echt betrokken te raken met de nieuwe aanpak.

Een groot risico

De 'verkenners' noemen ook de 'kwetsbaarheid van kleine gemeenten' om hun taken uit te voeren voor de toekomst 'een groot risico'. Dat zal steeds zwaarder gaan wegen, ondanks dat er bij alle gemeenten sprake is van een grote betrokkenheid.

Wereld te winnen

In het eindrapport wordt dan ook geconcludeerd dat de gemeenten hun nieuwe taken redelijk tot goed proberen op te pakken maar dat 'de klus nog lang niet is geklaard'. Er zijn vruchtbare aanknopingspunten maar er is ook nog een wereld te winnen.
Woensdag wordt het rapport officieel gepresenteerd en besproken tijdens een symposium in Reuver.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!