Raad Horst voorzichtig met geld voor onderzoek glasvezel

De gemeenteraad van Horst aan de Maas betaalt 37.500 euro mee aan het onderzoek naar de haalbaarheid van glasvezel in het buitengebied.
Dat is maar de helft van de 75.000 euro die Burgemeester en Wethouders daarvoor wilden uittrekken.

De raad wil pas meer geld uitgeven als duidelijk is dat minstens 65 procent van de mensen in het buitengebied glasvezel af wil nemen.

Kwijt

De voltallige gemeenteraad wil geen 75.000 euro kwijt zijn als blijkt dat de benodigde 65 procent niet wordt gehaald. Daarnaast drongen meerdere partijen er bij verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch (CDA) op aan met de provincie in gesprek te gaan over financiële steun, in de vorm van een lening of garantstelling. Van Rensch zei dat de provincie heeft toegezegd daarover te willen praten als er in Horst aan de Maas voldoende animo is.

Toeslag

Berekend is dat het 5,5 miljoen euro kost om 1638 adressen in het buitengebied aan te sluiten op de glasvezel. Daarvoor zou de gemeente een lening van 4,9 miljoen euro moeten afsluiten. Volgens de huidige berekeningen moeten gebruikers een buitengebiedtoeslag van 4000 euro betalen. Dat kan in één keer, of verspreid over twintig jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!