Venlonaar zamelt geld in voor bieb in Syrië

© iStock
Met dank aan de 21-jarige Ali Haydar Çakmak uit Venlo heeft de Syrische stad Kobani binnenkort een kinderbibliotheek.
De Venlonaar zamelde drie jaar geld in voor een bieb.

Verschrikkingen
Toen hij stage liep in de bibliotheek in Reuver, zag Ali elke dag de verschrikkingen van de oorlog in Syrië in het nieuws. "Ik werd woedend. Maar omdat ik weet dat boosheid een slechte emotie is, probeerde ik er iets goeds tegenover te zetten." En zo ontstond het idee voor een kinderbibliotheek, op de puinhopen van de strijd van IS tegen de Koerden. Het bestuur van de bibliotheek hielp de jonge stagiair bij de inzameling.

Weeshuis
Alis Haydar-Camak is geboren in Heerenveen, maar woont al jaren met zijn familie in Venlo. Zijn ouders hebben een Koerdische achtergrond. Aanvankelijk dacht hij aan het bouwen van een complete bibliotheek maar het benodigde bedrag daarvoor bleek te hoog gegrepen. Met het ingezamelde bedrag van 3000 euro, wordt een kinderbibliotheek ingericht in een gebouw bij een weeshuis. "De boeken kopen we in Syrië, zodat we ook de plaatselijke economie stimuleren."

Door te lezen kunnen de kinderen de oorlog achter zich laten en zich verder ontwikkelen, hoopt de Venlonaar. De kinderbibliotheek gaat volgende maand open.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!