Advocaat Wilders: 'Ik wil duizenden mensen verhoren'

Geert-Jan Knoops, advocaat van Geert Wilders, wil duizenden getuigen laten oproepen in het proces tegen de PVV-leider.
Naast Mark Rutte, enkele ministers en burgemeesters, wil de raadsman ook duizenden mensen verhoren die aangifte tegen Wilders deden om zijn 'minder-Marokkanen' uitspraken in 2014.

Vervolging

Knoops legde zijn verzoeken dinsdag neer bij het gerechtshof van Den Haag tijdens de eerste regiezitting. Knoops denkt dat van hogerhand is toegewerkt naar vervolging van de PVV-leider. Hij wil weten of bewindslieden afspraken hebben gemaakt, onder meer over hun reactie op de uitlatingen van Wilders.

Aangiften

Ook vermoedt de advocaat sturing vanuit het Openbaar Ministerie (OM) om aangifte te doen bij de politie. De manier waarop aangifte werd gedaan, rammelt aan alle kanten, betoogde Knoops. Er kwamen 6500 aangiften terwijl velen niet eens wisten tegen wie ze aangifte deden en waarom precies.
De advocaat liet zijn medewerkers 35 aangevers ondervragen en daarin kwamen volgens hem dit soort misverstanden en tientallen onregelmatigheden aan het licht.

Ongeoorloofd

Volgens Knoops is die gang van zaken ongeoorloofd en dat moet er volgens de advocaat toe leiden dat het OM niet gerechtigd is om Wilders te vervolgen. Donderdag reageert het OM op de opmerkingen en onderzoekswensen.
Het gerechtshof neemt op 9 november een besluit.