Gynaecoloog verwijderde ongewild baarmoeder Poolse vrouw

© MHroadstyling
Een Poolse vrouw (39) krijgt een schadevergoeding van 33.699 euro, nadat een gynaecoloog van het VieCuri-ziekenhuis tegen haar wil in haar baarmoeder verwijderde.
Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank.

Verzakking baarmoeder

De vrouw kwam in 2013 bij de gynaecoloog van VieCuri terecht met klachten aan haar baarmoeder, die was verzakt sinds de geboorte van haar jongste kind. Dat was op dat moment dertien jaar geleden. De vrouw had tevens pijn tijdens de menstruatie.

Poolse komaf

Omdat de vrouw uit Polen komt, traden een vriendin en de partner van de vrouw op als tolk tijdens de twee consults bij de gynaecoloog. De arts adviseerde een behandelmethode met een pessarium, omdat de verzakking weer zou kunnen terugkeren na een operatie. Daarop zou de vrouw hebben gezegd dat ze toch liever een operatie wilde.

Ongewenst

Die operatie werd op 7 november 2013 uitgevoerd. Na de operatie constateerde de vrouw dat haar baarmoeder was verwijderd, terwijl ze dit niet wilde en de arts haar daar ook niet over zou hebben verteld. Een ernstige vorm van miscommunicatie. Daarvan heeft ze de arts ook op de hoogte gebracht.

Aannames

De rechtbank stelt vast dat 'de informatievoorziening door de gynaecoloog in belangrijke mate gebaseerd is geweest op aannames'. Hij had, zeker vanwege de taalbarrière, extra scherp moeten zijn op de wensen van de cliënt. Zo heeft hij ook niet gevraagd of de vrouw nog een kinderwens had.

Schadevergoeding

Het ziekenhuis moet de vrouw nu een schadevergoeding van 33.699,91 euro betalen. Ze eiste 66.699,91 euro, maar de rechtbank heeft de zaak vergeleken met andere gevallen. 'Uit deze vergelijking van zaken volgt naar het oordeel van de rechtbank dat een immateriële schadevergoeding van 30.000 euro redelijk is.' Daarbovenop komt in dit geval de materiële schade van 3.699,91 euro.